Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 09.06.2016

  СТУДЕНТИ КОМУНИКОЛОГИЈЕ И ЖУРНАЛИСТИКЕ НА ЕКОПОЛИС ФЕСТУ

  СТУДЕНТИ КОМУНИКОЛОГИЈЕ И ЖУРНАЛИСТИКЕ НА ЕКОПОЛИС ФЕСТУ

  На програму Међународне смотре еколошког и археолошког филма ЕКОПОЛИСфест 2016, која се организује под покровитељством Градске општине Палилула, почетком недеље, у биоскопу Купина, приказани су филмови „Клесарски ехо” из Црне Горе, у режији Горана Пајовића; “Silica Glass, звездано стакло из либијске пустиње” Alfreda i Angela Castiglioni и ”Дрводеље и столари у бронзаном добу” Maria Piavolia из Италије.

  Четвртог дана на ЕКОПОЛИСфесту у уторак 07.јуна видели смо документарни филм у режији Gerharda Lampea „Откривен гроб краљице Едите“ (Aufgedeckt: Das grab von königin Editha) из Немачке. У Магдебургу је 1209. године подигнута катедрала бискупије. То је била гробна црква Отона Великоги његове прве жене Едите, ћерке англосаксонског краља. Ова 16-тоугаона капела с владарским паром на престолу је из 13.века и вероватно представља Отона и Едиту. Краљица Едита је умрла 946.године У катедрали је сахрањена касније. За њен гроб се није знало, па су јој подигли кенотаф. Археолози из Хале на Зали су открили да кенотаф ипак није празан. У филму „Зора Етрураца. Аспекти и сведочанства вилановске културе“ (L’alba degli Etruschi. Aspetti e testimonianze della cultura villanoviana) италијанског редитеља Corrado Rea документовано је истраживање да су Етрурци на Апенинском полуострву створили прву велику цивилизацију, чији је утицај на Римљане постао очигледан. Истраживачи тврде да су управо Етрурци научили Римљане алфабету и бројевима, као и многим елементима у архитектури, уметности, религији и одевању. У делу еколошког програма „Мој екополис“ приказани су кратки филмови и спотови настали у продукцији ове медијске мреже.

  Петог дана Смотре, у среду 08. јуна, након уводне речи проф.др Ивана Цветановића приказана су четири филма студената са Департмана за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Ниш који су настали у координацији асистенткиње Миљане Николић: Не-могућности запошљавања младих: ауторке Ана Јовановић и Марија Миленовић; Брдски бициклизам у Црној Трави: аутори, Илија Манасијевић, Илија Цветковић, Иван Цветковић и Лазар Николић; Лечење спортом – бразилском џију џицом до здравог духа и тела: аутор,Урош Стефановић и филм Позориште лутака-СУСРЕТИ 2015, студенти Департмана комуникологије и новинарства, Поводом Светског дана океана, у оквиру еколошког програма Смотре, љубитељи документарног филма видели су италијански филм „Тајне воде Палерма” (Le acque segrete di Palermo), у режији Stefanie Casini.

  Тринаеста међународна смотра ЕКОПОЛИСфест, по речима уметничког директора Драгана Видојковица, завршава се 9.јуна. На програму ове јединствене манифестације у култури, која се организује од 4-9.јуна, под покровитељством Градске општине Палилула и уз подршку Италијанског инстутута за културу, Гете института у Београду, Народног музеја у Београду, амбасаде Црне Горе, Покрајинског завода за заштиту природе у Новом Саду, приказана су 23.документарна филма.(ИНФО ЕКОполис)