Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.05.2017

  СТРАТЕГИЈА, АКЦИОНИ ПЛАН И ПРАВНЕ ОКОЛНОСТИ ВОДИЉА У РЕШАВАЊУ СТАМБЕНОГ ПИТАЊА РОМА У “ЦРВЕНОЈ ЗВЕЗДИ”

  СТРАТЕГИЈА, АКЦИОНИ ПЛАН И ПРАВНЕ ОКОЛНОСТИ ВОДИЉА У РЕШАВАЊУ СТАМБЕНОГ ПИТАЊА РОМА У “ЦРВЕНОЈ ЗВЕЗДИ”

  На Правном факултету у Нишу у оквиру пројекта “ПРАВНА КЛИНИКА”- Конференција случаја “Црвена Звезда”, одржан је разговор како би се сагледало стање и могућност решавања проблема становника ромске популације у овом насељу Градске општине Палилула. Тим поводом, окупили су се представници Града на челу са градоначелником Дарком Булатовићем, представници Правног и Архитектонског факултета, Владе Србије, Канцеларије УН за људска права (Клод Кан, саветник УН резидентног коордоинатора у Србији), Центра за социјални рад, представници заједнице у насељу Ц.Звезда и невладиног сектора. Градску општину Палилула представљала је Марија Брајдић, начелница општинске Управе.

  “Случај Ромске мањине која живи у делу насеља ‘’Црвена Звезда’’ решаваће се у складу са донетом Стратегијом о побољшању њиховог положаја – изјавила је заменица министарке грађевинарства Јована Атанацковић. На конференцији у Нишу, она је истакла, да ће у спровођењу тог акта, помоћи и Акциони план, који је у завршној фази, као и Координационо тело на чијем је челу министарка грађевинарства др Зорана Михајловић.

  Уважавајући постојеће законе и Стратегију за социјално укључивање Рома за период 2016-2020.година, након анализе тренутног стања и правне ситуације у овом насељу, стручњаци и надлежни из локалне самоуправе радиће на решењу овог проблема. Учесници скупа сагласни су да треба радити на решењу које ће бити прихватљиво како за град, тако и за ромску популацију која живи у овом неурбаном делу насеља “Црвена Звезда” у општини Палилула. (ЕКОполис)