Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.10.2018

  СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА НИША У ВЕЛИКОМ РАТУ

  СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА НИША У ВЕЛИКОМ РАТУ

  Поводом стоте годишњице ослобођења Ниша у Првом светском рату, делегација Градске општине Палилула на челу са председником општине Александром Ждралетом одала је почаст полагањем венаца на спомен обележје великом српском војводи Петру Бојовићу и на Спомен-костурници стрељаним и вешаним учесницима Топличког устанка у Тврђави. Венце су поред руководства Града Ниша, Нишавског управног округа, положиле и делегације , војске, полиције и удружења грађана која негују ослободилачке традиције српског народа. И ове године одржан је парастос жртвама које су побили припадници бугарске окупационе војске 1917.године.

  Спомен-костурница представља спомен-обележје жртвама терора Првог светског рата, као и обележје за више од 4000 убијених учесника Топличког устанка 1917. године. Налази се у северном делу рова Тврђаве. Подигнута је 1927. године, на аутентичном месту стрељања, поводом десетогодишњице Топличког устанка. Централни, правоугаони део садржи лучни отвор за костурницу, а лево и десно два степенаста крила обележавају дужину зида крај кога су стајале жртве приликом стрељања. Рељеф. на централном делу постављен је 1931. године, а рад је вајара Славка Милетића. Две спомен-плоче са именима 33 убијена учесника Топличког устанка постављене су на гробницу 1937. године. У Другом светском рату бугарски фашисти су оштетили костурницу, а 1951. године затворена је бетонском плочом. Под заштиту државе стављена је 1983. године.

  Након пробоја Солунског фронта 1918.године почела је акција српске војске ослобађања територија окупираних од Бугарске, која је 29.септембра 1918. капитулирала. Трупе Прве српске армије под комадом Петра Бојовића, 9.октобра 1918. отпочеле су операцију за ослобођење Ниша. Моравска дивизија је 10.октобра освојила Селичевицу и наставила продор према Горици и Бубњу. Коначно, 12.октобра ослобођен је Ниш у Првом светском рату. Након три дана у град су пристигле и трупе савезничких армија. Петар Бојовић одликован је орденом Југословенске круне првог реда, орденом Карађорђеве звезде првог реда и француским орденом Легије части. (Д.Видојковић,ЕКОполис)