Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.01.2016

  СТАЗАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА

  СТАЗАМА СЛАВНИХ ПРЕДАКА

  У Дому Војске Србије у Нишу, одржана је свечаност поводом реализованог марша „Стазама славних предака“. У присуству бројних гостију и грађана, поставком изложбе слика и пројекцијом документарног филма, још једном је одата почаст, поштовање и дивљење нашим прецима, српским војницима и избеглицама у Првом светском рату, који су се пре једног века под налетом зиме, исцрпљени после тешких битака на Колубари, пробијали и повлачили ка југу на Косову, преко Албаније. У име Градске општине Палилула овом догађају је присуствовао Александар Ждрале, заменик председника Скупштине ГО Палилула.

  Деветочлану експедиције на маршу „Стазама славних предака“, који је одржан крајем прошле године, на челу са Миланом Лапчевићем, чиниле су и две девојке Марина Станковић из Сурдулице и Наташа Јањић из Трстеника, затим планинари Владислав Ценић, Батица Петровић, Бојан Раденковић и Зоран Поповић и новинари Драган Жика Стојановић и Милан Петковић. Сваког дана прелазили су од 35 до 48 километара.

  Искусни планинари и новинари су после десетодневног марша од 240 километара, путем којим су пре тачно једног века српски војници и избеглице у Првом светском рату доживеле голготу – од Пећи, кроз Руговску клисуру, преко Андријевице, Везировог моста и Подгорице до Скадра, положили венце и цвеће на гробове страдалих војника где их је сахрањено око 10.000. Након превоза до Драча и Валоне, експедиција је стигла до нишке команде Копнене војске Србије где су вратили реплику ратне заставе Војске Србије славног „Топличког гвозденог пука“ из 1915. године

  Француски маршал Жозеф Жофр је о голготи рекао: „Повлачење наших савезника Срба, под околностима под којима је извршено, превазилази по страхотама све што је у историји као најтрагичније забележено“. Експедицију Марш „Стазама славних предака“ је организовао ПАК „Мосор“ уз подршку Спортског савеза Ниша.(Д.В., 29.01.2016)