Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 20.04.2018

  СТАРО ГРОБЉЕ УРЕЂУЈУ КОРИСНИЦИ ЈЕДНОКРАТНЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ

  СТАРО ГРОБЉЕ УРЕЂУЈУ КОРИСНИЦИ ЈЕДНОКРАТНЕ НОВЧАНЕ ПОМОЋИ

  На иницијативу Градске општине Палилула, Канцеларија за ромска питања, у сарадњи са Центром за социјални рад «Свети Сава» у Нишу и ЈКП „Медиана“, реализовала је пролећну акцију чишћења – уређења комплекса Старог гробља „Горица“. Учеснике акције обишао је и председник општине Палилула Александар Ждрале са сарадницима. Двадесеттроје корисника једнократне новчане социјалне помоћи, који су способни за рад, радиће 100 сати на овим пословима и добиће накнаду од 10 хиљада динара, каже Светислав Јовановић из Канцеларије за ромска питања.

  Старо гробље у Нишу је у дужемо периоду на мети вандала, обрасло високом травом. Иако су овде сахрањене бројне угледне личности, овај простор, који се тренутно простире на површини од 8.хектара, (више од 3,4 хектара је напуштен простор) је запуштен и препуштен зубу времена. Већ неколико година покушавамо да остваримо нашу скупштинску иницијативу упућену граду, да се Старо гробље «Горица» уреди у Меморијални парк и на тај начин обезбеди стални третман заштите и одржавања. Уложена су значајна буџетска средства да се постави ограда, источна и западна капија, каже председник општине Палилула.

  Као аутентична сведочанства о личностима и догађајима у Нишу, одлуком Скупштине општине Ниш 1983.године, осам гробова у „старом гробљу“ стављено је под заштиту Закона. Одлуком Извршног савета Скупштине општине Ниш бр.01-178/1-9-в од 21.јуна 1991.године, цео комплекс Старог гробља «Горица» проглашен је културним добром и налази се под заштитом државе. Скупштина Градске општине Палилула покренула је иницијативу у Скупштини града Ниша да се простор Старог гробља „Горица“ уреди у „меморијални парк“. Због овог нерешеног питања, сваке године се враћамо на почетак а бројна спомен обележја полако нестају, са њима и траг о људима и времену. Д.Видојковић, ЕКОполис

  ТВ КЦН – Чишћење старог гробља