Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.02.2021

  СТАРО ГРОБЉЕ У НИШУ ОЧИШЋЕНО ОД РАСТИЊА И ОТПАДА

  СТАРО ГРОБЉЕ У НИШУ ОЧИШЋЕНО ОД РАСТИЊА И ОТПАДА

  Нишко Старо гробље на коме је сахрањивање обустављено пре пола века, добија нови изглед. Очишћено је растење и шибље и сада су све стазе између гробова проходне, а за разлику од ранијих година сада се може прићи сваком споменику. Према речима Братислава Вучковића, председника Градске општине Палилула, на чијој се тероторији Старо гробље “Горица” налази, следи осветљење овог простора, а у будућности ће се о овом комплексу старати ЈКП “Медиана”.

  На Старом гробљу је преко 3.000 споменика на којима су исписана имена оних који су писали историју Ниша. Међу њима су Атанисије Петровић- учитељ Таса, Станко Власотинчанин, Никола Рашић, сердар Јоле Пилетић и многи други, песници, борци за слободу, индустријалци. Гробље је често било на мети крадљиваца уметничких дела, који су однели Студиновог „Анђела са лиром“ и Аугустинчићеву „Прељу“.

  “Са уређењем Старог гробља кренули смо октобра прошле године. Наша идеја је била да са што мање пара урадимо што више. Ангажовали смо људе преко Центра за социјални рад а онда се то проширило па су нам у помоћ притекла и нека удружења и невладине организације. Све је подржало и ЈКП “Медиана”. Последња фаза чишћења је била пред саму Нову годину и за десетак дана је урађено пуно тога”, каже Братислав Вучковић.

  Да посла било на претек сведочи и податак да је са овог простора склоњено преко 300 камиона шибља и отпада на депонију.

  “Груби радови су урађени. Сада је остало да се постави осветљење. То ће урадити удружење Радне акције Делијски Вис, а за шта је опредељено 500.000 динара. Урадиће то у наредних десетак дана заједно са ЈКП “Паркинг сервис”. За ову годину је одвојено још милион динара за финалне радове на Старом гробљу који нас очекују”, каже Вучковић. Вучковић додаје да је гробље сада очишћено у целој површини од 17 хектара што до сада никада није било урађено. “Мени је жао што неких пола хектара не можемо да очистимо јер би у том случају дошло до урушавања Горичке улице, али наћи ћемо начина да и тај део средимо”, додаје Вучковић.

  Овом приликом он је позвао и грађане да сви заједно учине да Старо гробље буде још уређеније.

  “Свако од грађана коме је неко од предака сахрањен на овом гробљу морао би да води рачуна о споменику.Тако би пројекат уређања Старог гробља постао одржив уз њихову помоћ.Осим тога и установе и институције које носе име неке познате личности која је ту сахрањена могле би да брину о његовом споменику.Недопустиво је да споменик Колету Рашићу, Апелу или Учитељ Таси буду у стању у каквом су”, додаје Вучковић.

  Наглашава да се из акције чишћења Старог гробља изродила још једна позитивна ствар. Први пут после много година уређење Старог гробља се нашло у редовном програму његовог одржавања ЈКП “Медиана”.

  “За ту намену је издвојено 5 милиона динара и ја се надам да ће људи из “Медиане” са тим парама успети да одрже оно што је сада урађено, а у прилог том иде и то што су нас сада,током ових акција, у потпуности подржали”, закључује Вучковић.

  Град је спреман да аплицира према страним фондовима и домаћим позивима. Спремни смо да уђемо у сарадњу са прекограничним општинама суседне Бугарске, како би од старог гробља направили меморијални комплекс, поручила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

  Град ће формирати и регистар сахрањених на овом гробљу, које би у будућности могло бити уврштено и у туристичку понуду града јер је сведок историје и културе Ниша и региона.