Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.05.2019

  СРПСКЕ ВОЈНЕ И ПОЛИЦИЈСКЕ СНАГЕ ПРИКАЗАЛЕ СНАГУ СРБИЈЕ

  СРПСКЕ ВОЈНЕ И ПОЛИЦИЈСКЕ СНАГЕ ПРИКАЗАЛЕ СНАГУ СРБИЈЕ

  Војска Србије и Министарство унутрашњих послова приказали су у Нишу 10.маја своју снагу, припремљеност и способност, на паради „Одбрана слободе“, у којој је учествовало више од 4.000 војника и полицајаца, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 летелица. Булеваром „Никола Тесла“ у Нишу дефиловали су пешадијски, моторизовани а са Војног аеродрома и ваздухопловни ешалони. Највећу пажњу публике привукли су авиони „миг 29“, хеликоптери Ми-35 и модернизовани тенк Т-72. Велики аплауз упућен је за егзерцир Гарде Војске Србије.

  Председник Александар Вучић, оценио је приказ оценом „врло добро“. „Официри, подофицири, војници, припадници Министарства унутрашњих послова, велико вам хвала за овај величанствени дан. На импресиван начин обележили смо Дан победе, дан победе над фашизмом и још једанпут показали како враћамо дуг онима који су створили слободу. Србија је слободна земља и никоме неће дозволити да њена слобода буде угрожена. На вас смо поносни, ви сте понос Србије и ваш рад, труд, марљивост, опремљеност и обученост оцењујем са врло добро – рекао је председник Вучић и своје обраћање завршио узвиком – Живела Србија.

  Одговоран за планирање, организовање и извођење приказа био је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант приказа био је заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, а у име МУП-а одговоран је био командант Жандармерије пуковник полиције Дејан Луковић. Поздрављајући присутне генерал Симовић је истакао да су учесници приказа „Одбрана слободе“ потомци славних предака, ратника који су увек бранили своје, поштовали туђе и били несаломиви стуб српске државности и слободе. „Данас српски војници и полицајци корачају напред истим духом борбености и јунаштва, победе и славе, као њихови преци, потпуно посвећени војном и полицијском позиву – нагласио је генерал Симовић.

  Приказу способности „ОДБРАНА СЛОБОДЕ“ уз председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића присуствовали су и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар националне одбране Грчке Евангелос Апостолакис, председавајући Комитета за спољне послове Федералног савета Руске Федерације Константин Косачев, делегација Оружаних снага Руске федерације на челу са замеником команданта Западног војног округа генерал-потпуковником Игором Серицким, министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, чланови Владе, представници верских заједница, војнодипломатског кора, институција, гости из иностранства и бројни грађани Ниша и околине. Овој свечаности, међи званицама, у име Градске општине Палилула присуствовао је и председник опшгине Александар Ждрале.

  Завршни део приказа обележио је атрактивни приказ увежбаности стројевих радњи – егзерцира Гарде Војске Србије, које је извело 25 гардиста уз композицију „Опраштање словенске жене“ коју је компоновао Васил Атапкин, а под командом командира егзерцира поручника Предрага Крушевца. На војно-полицијском приказу наступио је и Репрезентативни оркестар Гарде, Војни оркестар Ниш и почасна чета Гарде за дочек председника Републике Србије, а наступе ешелона аплаузима су поздравили бројни грађани Ниша и околине. (Текст/Фото Драган Видојковић)