Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 30.09.2016

  У СПОМЕН ПАРКУ БУБАЊ – „БАЦИ 5, ОЧИСТИ СВЕТ“

  У СПОМЕН ПАРКУ БУБАЊ - „БАЦИ 5, ОЧИСТИ СВЕТ“

  Традиционална волонтерска еколошка акција запослених у компанији Wiener Städtische осигурање, ове године одржана је и у Нишу, у сарадњи са студентима Факултета за примењену екологију „Футура” Универзитета Сингидунум и Градском општином Палилула, под слоганом „БАЦИ 5, ОЧИСТИ СВЕТ“, који треба да укаже на пет основних врста отпада чијим се правилним одлагањем чува животна средина. У оквиру акције, запослени су спровели чишћење зелених површина у Спомен парку Бубањ, а чишћењу локације претходило је предавање студената, као и кратак информативно-едукативни квиз. Учеснике акције обишли су Александар Ждрале председник Градске општине Палилула и Ивица Стојановић, члан општинског Већа Палилуле са сарадницима из медијске еколошке мреже ЕКОполис а логистичку подршку дало је и ЈКП Медиана.

  Пројекат „Wiener волонтерски дан“, у оквиру којег запослени један дан у години посвећују волонтерским активностима, покренули смо у октобру 2011. године са циљем да подстичемо њихово учешће у иницијативама које унапређују квалитет живота у локалној заједници. Од тада, Wiener волонтери укључили су се у многе пројекте, а овогодишњом акцијом „БАЦИ 5, ОЧИСТИ СВЕТ“ желели смо да подигнемо свест о томе да је неопходно водити рачуна о животној средини и да сваки појединац, треба да направи корак ка томе да наше природно окружење буде лепше и здравије за живот. Такође, ове године отишли смо корак даље у спровођењу волонтерских активности, и симултано у пет регионалних центара – Нишу, Београду, Новом Саду, Чачку и Суботици – организовали чишћење јавних зелених површина и спровели кратку едукацију запослених, све са циљем промовисања одговорности које једна компанија има према друштву у којем послује“, истакла је Катарина Крстајић, корпоративни ПР менаџер Wiener Städtische осигурања.

  „Градска општина Палилула Ниш веома активно и одговорно ради у области заштите животне средине, еколошки исправном понашању грађана, очувању биодиверзитета, уштеди енергије. Подизањем свести грађана, по речима председника општине Палилула Александра Ждралета и председнице општинског парламента Адриане Анастасов, учињено је да се мање новца из буџета троши за уклањање дивљих депонија и исти усмери за друге развојне програме. Захваљујући доброј сарадњи са друштвено одговорним компанијама попут Wiener Städtische осигурања, образовним установама (Факултет застите на раду), организацијама цивилног друштва, Медијском еколошком мрежом ЕКОполис, извиђачима, ЈКП Медиана, општина успешно остварује развојне приоритете из Акционог програма и пројекта „Живети зелено“.

  Студенти Факултета за примењену екологију „Футура“ Универзитета Сингидунум били су присутни у свих пет регионалних центара у којима се спровела акција и кратким предавањем о основним врстама отпада, у које спадају папир, метал, пластика, стакло и органски отпад, на јасан и сликовит начин указали шта за животну средину значи примарна сепарација отпада. „Примарна сепарација отпада, односно његово правилно одлагање кључно је у процесу заштите животне средине. Тек након тога на ред долази рециклирање, за које сви знамо да је не само неопходно већ ће убрзо постати и обавеза наше државе, на путу евроинтеграција. Нама је увек задовољство када своје знање које стичемо на факултету можемо и практично да применимо, а посебно уколико се ради о едукацији и преношењу знања из области примењене екологије, као што је то био случај приликом реализације овог друштвено-одговорног пројекта“, нагласила је Дуња Николић, студент Факултета за примењену екологију „Футура” Универзитета Сингидунум. До сада је у оваквим волонтерским акцијама учествовало око 385 запослених Wiener Städtische осигурања, који су остварили више од 1330 сати добровољног рада, а читав пројекат је део програма корпоративног волонтирања Social Active Day, који матична компанија Vienna Insurance Group спроводи у 25 земаља у којима послује. (Пх.Драган Видојковић, ЕКОполис)