Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 26.10.2017

  СОЦИЈАЛА И ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА СТАНОВНИКА СТРАТЕШКИ ЦИЉ

  СОЦИЈАЛА И ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА СТАНОВНИКА СТРАТЕШКИ ЦИЉ

  Честитка председника Градске општине Палилула Александра Ждралета поводом славе «Света Петка»
  Православни верници и Српска православна црква славе дан Свете Петке, заштитнице жена, болесних и сиромашних. Поводом крсне славе «Света Петка Параскева», председник Градске општине Палилула, Александар Ждрале, упутио је честитку верницима, свештенству, грађанима Палилуле и пожелео да се много година овим поводом окупљамо у здрављу, срећи, миру и весељу. Крсну славу Света Петку, која је заштитница многих домова у Србији, обележио је и Градски одбор СНС Ниш.

  Општина Палилула поможе својим грађанима да здраво и квалитетно живе, остварујући бројне активности у области здравствене и социјалне заштите становника сарадњом са Домом здравља у Нишу и Центром за социјални рад. Посебно се сагледавају угрожене категорије и маргиналне групе становника. За подршку породицама које брину о болесној деци, њиховом лечењу и рехабилитацији, установљен је хуманитарни фонд «Помозимо нашој деци». Редовно се организују провере здравља становника на селу, у кућним условима и »базари здравља» у градским насељима. Скупштина Градске општине Палилула на седници одржаној 14.септембра донела је Одлука о усвајању Стратегије и локалног акционог плана за побољшање положаја жена и унапређења родне равноправности 2017-2021.године. Усвајањем овог документа, општина Палилула је прва општина јужно од Београда која је дала допринос унапређењу положаја жена и промовисању принципа родне равноправности и увођењу родног буџетирања у свој буџет.

  Култ Свете Петке негује се вековима у југоисточној Европи, а поштују је и неки нехришћански народи на истоку. Верници јој се обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других животних невоља. Поред храмова Свете Петке често се налазе извори лековите воде коју људи узимају верујући да ће им залечити ране и заштитити их од болести.