Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 15.03.2017

  ШКОЛА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ У ГАБРОВЦУ ОБЕЛЕЖИЛА 139.ГОДИШЊИЦУ РАДА

  ШКОЛА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ У ГАБРОВЦУ ОБЕЛЕЖИЛА 139.ГОДИШЊИЦУ РАДА

  Основнa школa „Бранко Радичевић“ у Габровцу обележила је 139.годишњицу постојања и успешног рада. Ова образовна установа једна је од најстаријих школа у Нишавском округу. Ученике и наставнике школе је овим поводом обишао председник Градске општине Палилула Александар Ждрале. Он је на свечансти, у матичној школи у Габровцу истакао значај постојања и рада ове образовне установе, која своју мисију успешно остварује на сеоском подручију које обухвата, осим Габровца и села Бербатово, Вукманово и Доње Власе.

  Корени данашње школе “Бранко Радичевић” у Габровцу досежу у далеку 1878/1879. годину, када је у селу Габровцу отворена четворогодишња школа а њен први учитељ био је Сава Ђорђевић, каже директорка школе Глорија Радојчић. У периоду ог1893-1920.године једини учитељ у школи је био Лука Јанићијевић. Школа је тада имала преко стотину ђака претежно из Габровца и суседних села. Учитељ Јанићијевић је својим радом много допринео описмењавању и деце и одраслих овог краја а био је и оснивач школске библиотеке. Изградња нове школе у Габровцу завршена је 1928. године. Имала је две учионице и стан за учитеља.

  Школске 1952/1953.године четвороразредна школа у Габровцу прераста у осмогодишњу основну школу под именом “Бранко Радичевић”. Тако, школа у Габровцу постаје матична основна осмогодишња школа, док, до тада самосталне школе у Бербатову, Вукманову и Доњем Власу постају истурена одељења основне школе “Бранко Радичевић” са седиштем у Габровцу. Школа у Доњем Власу је припадала овој школи до школске 1982/1983. године а од 1983. године прикључена је нишкој основној школи “Коле Рашић”.Први директор школе „Брано Радичевић“ био је Влада Вељковић. Због недостатка кадрова наставу су изводила свега три наставника. Наставник Јовановић Велимир је држао наставу српског и немачког језика, Живић Радивоје је изводио наставу географије, биологије и фискултуре, а трећи наставник ове школе, Јовановић Бранислав предавао је математику, цртање и певање. Након Владимира Вељковића, функцију директора школе вршили су Димитрије Деспотовић, Стеван Манчић, Бранислав Костић и Јелисавета Стојановић. Од 2002. године директор школе је Глорија Радојчић. (ЕКОполис)