Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 31.12.2016

  СЕРТИФИКАТИ ЗА ОДБОРНИКЕ СКУПШТИНА ГРАДОВА И ОПШТИНА

  СЕРТИФИКАТИ ЗА ОДБОРНИКЕ СКУПШТИНА ГРАДОВА И ОПШТИНА

  Одборници Скупштине Градске општине Палилула у Нишу, који су успешно савладали е-обуку (учење на даљину) на тему „Систем локалне самоуправе и примена принципа добре управе“, добили су СЕРТИФИКАТЕ. Овим поводом председник општине Александар Ждрале, у присуству председнице Скупштине општине Палилула, Адриане Анастасов и заменика председника Скупштине Срђана Васковића, честитао је полазницима обуке.

  Сгална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије (СКГО) организовала је е-обуку (учење на даљину) на тему „Систем локалне самоуправе и примена принципа добре управе“. Она је била намењена новоизабраним одборницима скупштина градова и општина Србије који по први пут обављају ову функцију. Обука је трајала од 3. октобра до 4. децембра 2016. године. Ову активност СКГО организовала је у својству партнера на Пројекту „Изградња капацитета локалних инспекцијских служби и новоизабраних одборника путем е-обуке“, који финансијски подржава Организација за европску безбедносг и сарадњу (ОЕБС).

  Ова осмонедељна интернет обука понудила је кључне теме и информације о кључним областима од важности за управљање јединицама локалне самоуправе (ЈЛС), као што су: децентрализација и појам локалне самоуправе (ЛС), систем ЛС у Србији, органи и организација ЛС, области и делокруг ЛС, јавне службе које оснива ЛС, финансирање ЛС, учествовање грађана у управљању јавним пословима, односи ЛС са другим органима власги, институцијама и организацијама итд. Циљ ове електронске обуке је био да се одборницима – који су по први пут изабрани на локалним изборима – приближе основне информације од важности за њихово деловање у скупштинама.

  Пројектом је било предвиђено да се на територији Републике пријави 150 одборника. Након обављеног тестирања, од укупног броја пријављених, преко 350 учесника обуке остварило је право на сертификат. Из Градске општине Палилула, овај програм је успешно завршило шесторо одборника.(Д.В, ЕКОполис)