Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 07.05.2017

  СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ – НА ЦИВИЛЕ КАСЕТНИМ БОМБАМА

  СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ – НА ЦИВИЛЕ КАСЕТНИМ БОМБАМА

  Верском службом и полагањем венаца на споменик жртвама НАТО агресије, у Нишу је обележено 18 година од бомбардовања града.Тада је погинуло 16 људи, а више њих је рањено. Србија је 2015. у државни програм обележавања комеморација уврстила и 7.мај, дан када се Ниш сећа цивилних жртава НАТО бомбардовања. Представници града, Војске Србије, борачких удружења, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рођаци и пријатељи настрадалих обележели су Дан сећања на све цивилне жртве НАТО агресије, којих је у целој земљи било око 2.500.

  Државни секретар у Министарству за рад Драган Поповић овом приликом је истакао да је „тешко разумети умове 19 моћника“ када су одлучили да бомбардују једну малу земљу која је само бранила део своје територије. „Они нису бомбардовали Војску Србије, бомбардовали су народ, водили су тотални рат против народа и деце“, нагласио је Поповић. “Tешко је схватити да су нерођена беба и њена мајка претња великим моћницима у свету „за спровођење права и демократије“. Председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић је истакао да је 7. мај један од најтрагичнијих дана у новијој историји Ниша. У име Градске општине Палилула, почаст палим жртвама одао је председник општине Александар Ждрале. Ниш треба да чува сећање на жртве НАТО бомбрадовања и да брине о породицама страдалих, нагласили су званичници града овим поводом.

  У НАТО бомбардовању Ниша, 1999. године, погинуло је 56 Нишлија, а више од 200 је рањено. Ниш је гађан из ваздуха 40 пута, 28 пута ноћу и 12 пута дању. Срушено је око 120 објеката, а преко 3.400 стамбених, пословних и војних објеката је оштећено. На град је током ваздушне кампање испаљено 324 разорних пројектила: 161 авио-бомба, 36 контејнера касетних бомби, 71 крстарећа ракета и осам графитних пројектила. (Текст-фото:Д.Видојковић, 2017)