Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 31.08.2016

  ШАХОВСКИ ТУРНИР У ПАЛИЛУЛИ ПОВОДОМ ДАНА МЛАДИХ НИША

  ШАХОВСКИ ТУРНИР У ПАЛИЛУЛИ ПОВОДОМ ДАНА МЛАДИХ НИША

  Поводом обележавања Дана младих града Ниша, Шаховски савез Нишавског округа у сарадњи са Градском општином Палилула-Канцеларијом за младе општине, организовао је четврти традиционални турнир у шаху за ученике основних и средњих школа, под називом „У сусрет Дану младих Ниша 2016“. Турнир је одржан у среду, 31.августа у просторијама ОШ „Краљ Петар-Први“. Учеснике турнира су поздравили Адриана Анастасов, председница Скупштине ГО Палилула, Ивана Јовић, координаторка Канцеларије за младе општине Палилула као и Стеван Живковић, координатор КЗМ Града Ниша. Прву партију са малим шахистима одиграо је и Александар Ждрале председник општине.

  Шах је спорт који је веома популаран међу младима. Не захтева велика улагања али има важну улогу у психофизичком и менталном развоју деце, истакла је Адриана Анастасов. Градска општина Палилула у Акционом програму развоја усвојила је дефиницију Организације Уједињених Нација, коју примењује у свом раду, да су млади „најисплативија дугорочна инвестиција и представљају будућност сваког друштва”. Ово је пример добре сарадње општине и Шаховског савеза Нишавског округа. Наше пројектне активности усмерене су у области промоције развоја спорта у образовним установама и промене начина понашања и схватања сваког појединца-посебно младих. Промовишемо најбоље ученике и студенте и талентоване младе. Они су заступљени и у нашем годишњем календару општине.

  Дан младих у Нишу установљен је одлуком Скупштине Града 2011.године. Млади градске општине Палилула, окупљени око Канцеларије за младе, промовишу и друге садржаје који су од интереса и потребе ове популације. Издвајамо програме промоције здравих стилова живота, очувања и унапређења здравља младих и побољшања квалитета њиховог живота, каже Ивана Јовић. Активно радимо и залажемо се да млади по завршетку школовања пронађу одговарајући посао. Покретањем нових производних програма и довођењем нових инвеститора, по најновијим истраживањима, то се реално и остварује.

  По речима Игора Лукића, председника Шаховског савеза Нишавског округа, играло се у три старосне групе, заједно и дечаци и девојчице, по Швајцарском систему (компјутерско паровање, холандска варијанта), у 7 кола, са темпом игре од 15 минута по играчу за партију.

  Победници, најуспешнији дечак и девојчица, у свим старосним групама добили су пехаре организатора у трајно власништво. Медаље су добили по троје првопласираних у свим групама, у обе конкуренције. као и 3 најбоља предшколца и ученика школе домаћина. По завршетку турнира објавићемо и имена најуспешнијих шахиста. (Д.Видојковић,ЕКОполис, фото)