Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 13.09.2021

  „САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА“, НАДАХНУЋЕ ЗА НОВЕ РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ

  „САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА", НАДАХНУЋЕ ЗА НОВЕ РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ

  Градска општина Палилула, обележила је 13.септембра у Хиландарском метоху – Храму Васкрсења Христовог, крсну славу општине, САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА. Традиционални обред сечења славског колача обавио је Епископ нишки Господин Арсеније са свештенством уз присуство гостију из Општине Аеродром-Град Скопље (Република Северна Македонија), Општине Своге (Република Бугарска), Општине Бјељина (Република Српска-БИХ), Општине Лазаревац-Град Београд, установа и организација општине Палилула и Града Ниша. Домаћин овогодишње славе био је председник општине Братислав Вучковић. Скуп је организован за ограничен број гостију услед препорука Грдског штаба за ванредне ситуације Града Ниша.

  У поздравној речи, председник општине Палилула је истакао: Слава има посебно значење, по традицији окупи нас сваке године, са новим резултатима општине и нашом визијом даљег развоја Палилуле. Сабор српских светитеља је наш најсветлији лик, али и огледало, надахнуће и опомена, мера нашег хришћанског идентитета и бића, нашег аутентичног начина живота и постојања.» „О нашим успесима и неуспесима је најбоље да закључке доносе грађани. Ми се трудимо да радимо у складу са нашим овлашћењима, надлежностима и задовољимо интересе грађана. Обзиром да се овај дан поклапа са даном преузимања одгворности на функционисање општине Палилула, могу да искажем задовољство нашим досадашњим радом .“

  Као доказ успеха досадашњег рада општине, Вучковић је навео да је урађено преко 20 км путева на територији општине, као и то да је сакрални објекат нишког Старог гробља добио нову форму након вишедеценијске запуштености. Брига о суграђанима наставиће да буде приоритет, у чему је у великој мери помогла добра сарадња са Градом и градоначелницом. Новина у општини Палилула били су бројни пројекти за које није био потребан новац из буџета услед добре сарадње са институцијама.

  Овај важан дан за општину Палилула обележава се од 2005.године, уз икону Сабор српских светитеља.(Д.Видојковић)