Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.01.2016

  СА МАЛО СРЕДСТАВА ВЕЛИКИ РЕЗУЛТАТИ

  СА МАЛО СРЕДСТАВА ВЕЛИКИ РЕЗУЛТАТИ

  У веома неповољним друштвено-економским околностима, више од три и по године, адвокат Бобан Џунић, председник нишке Градске општине Палилула, успешно, са својим сарадницима, решава актуелне проблеме грађана. Једна је од општина у региону која успешно остварује смернице и стратешки план развоја општине – Акциони план. „Од великог значаја је да се иницијативе и захтеви грађана решавају“, каже председник Џунић и сматра да може више и боље, само да на том путу, понекад, нема баријера које га у томе спутавају. Градска општина Палилула има статус „територијална организација“ Града Ниша.

  Колико је то ограничавајући фактор у развоју и раду општине која има више од 80.000 становника?
  Град Ниш, и поред тога што је сврстан у прву категорију развијених градова Србије, тамо не припада. По многим параметрима тренутно припада другој категорији развијених градова. Та категоризација утврђује се сваке године у надлежном министарству и предлаже Влади Републике Србије. На основу овог статуса усмеравају се средства у буџету и даје могућност општинама-градовима за учешће на одређеним пројектима и привлачење подстицајних средства. Градска општина Палилула и остале општине у Нишу, нажалост, реално припадају трећој или четвртој категорији развијености. По том основу нишке општине би могле да аплицирају за многе развојне пројекте. Али нису препознатљиве као општине којима је потребна одређена подршка јер као „територијалне организације“ града припадају првој категорији развијености. А због начина организовања немају самосталност и статус организација локалне самоуправе.
  „Ја сам енергичан човек по природи, то добро знају моји сарадници. Нисам особа која ће у радно време беспослено седети у свом кабинету, ићи са пријатељима у ресторан, на дружење и чекати да прође дан. Мени би то био неуспешан дан. Не желим да будем неуспешан у свом животу, у раду ни у обављању функције председника општине. Навикао сам на енергију, на покретљивост, уосталом адвокатура је таква.”

  Сматрате ли да нишке градске општине немају исти третман као општине у другим градовима?
  Свима говоримо да наше општине у Нишу треба да раде и живе по моделу градских општина у Београду. Да имамо бар приближна овлашћења од Града, радили бисмо знатно више. Овако, због спорости градске администрације, застарелог система рада и централизованог управљања, ми трошимо време. Мени то смета. Понављам, локални систем функционисања власти је застарео, а систем је најтеже мењати, а и неки људи су годинама на неким функцијама. Скоро две трећине власти у овом мандату је било и у претходном мандату. Борио сам се и борићу се да нижи органи власти у Нишу имају веће надлежности, да добију „ветар у леђа“ како би заиста могли да буду ефикаснији и ближи грађанима. Објективно, ми јесмо први степеник сарадње са грађанима, али је сасвим друго питање шта ми за њих можемо са датим надлежностима да урадимо.

  Покрећете иницијативе, отворено говорите о проблемима, критикујете, али истовремено не бежите од личне одговорности за све што није урађено, имате ли повратну информацију колико то уважавају грађани?
  Ред, рад, дисциплина и енергија су четири кључне речи које су присутне у мом раду. Припадам генерацији која у овом тренутку има одговорност за даљи развој наше општине, града и Србије. Мени није императив да будем на било којој функцији, најважније је шта грађани мисле о мом раду. Желим да учиним нешто што ће бити препознатљиво и мерљиво резултатима. Ако сам добио поверење моје странке и Александра Вучића да будем председник једне градске општине у Нишу, трудим се да то радим на прави начин у интересу грађана. Често тражим да се постави питање одговорности и ефикасности надлежних управа и комуналних предузећа у Граду. Имамо јасну визију, добар тим људи, препознала нас је ЕУ, остварљивост наших пројеката из ИПА програма је стопроцентна. Ако смо добри партнери ЕУ, свакако смо и нашим министарствима. По пројектним активностима општина Палилула је лидер у региону.

  Какве резултате постиже тим пројект-менаџера са искуством у невладином сектору који редовно прати и имплементира све врсте пројеката?
  Програми прекограничне сарадње ЕУ, Бугарска-Србија, дали су нам могућност да унапредимо везе између локалних заједница, јачамо културну, социјалну и економску сарадње. Наравно, и да промовишемо потенцијале општине Палилула у региону. Остварили смо партнерства и пројекте са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов Дол, Ихтиман, Ботевград, а пројектом „Спортска зона“ прошле године и са општином Берковица. У оквиру овог пројекта прекограничне сарадње, у општини Берковица је реконструисан стадион – спортски центар, а ми смо предали младима наше општине и граду на употребу опремљену „Спортску зону“ – скејт парк, теретану на отвореном и вештачку стену. Укупна вредност овог пројекта, који је подржала ЕУ, износи 755.388 евра. „Спортска зона“ у Палилули лоцирана је у Основној школи „Бранко Миљковић“, у насељу Делијски вис. Осим изградње спортских објеката у два града, посебну вредност пројекта чини и социјална инклузија. Овим поводом 30 младих са територије општине Палилула боравило је у општини Берковица, а затим је остварена и узвратна посета младих Берковице општини Палилула.

  Рад на пројектним активностима, у датим условима, једина је могућност да се обезбеде додатна средства за нове инвестиције у општини. Нажалост, условљени смо вољом донатора у којој области ће бити реализован пројекат. Само за реализацију пројеката, од 2012. године до сада, из фондова Европске уније остварено је 2,7 милиона евра. Ове одине понудили смо нова три партнерска пројекта вредности 1,2 милиона евра, које ће ускоро разматрати надлежно управљачко тело ИПА програма у Бугарској.

  Да ли сте нашли и квалитетна решење за социјалну и здравствену заштиту у локалној заједници?
  Живимо у времену у којем социјалне потребе грађана и могућности друштвеног система нису пропорционалне. Буџетска средства предвиђена за помоћ и подршку социјалним категоријама грађана, недовољна су и често усмерена искључиво по принципу приоритета. По статистичким подацима у области социјалних потреба, од укупног броја лица која су у евиденцији Центра за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу, преко 67 одсто грађана је са територије општине Палилула. По просечној заради радно способног становништва општина Палилула је на самом зачељу градова и општина у Републици. Ови поражавајући подаци нису нас обесхрабрили да активно учествујемо на побољшању социјалног статуса грађана на личном, породичном и ширем социјалном плану.

  У раду наше општинске управе залажемо се да теорија и прописи морају да прате живот и дају нове могућности, а никако да буду препрека развоју социјалне заштите. Изашли смо из оквира постојеће праксе. Иницирали смо сарадњу и партнерства са установама и организацијама цивилног друштва у области социјалне заштите и бриге о деци и младима, посебно рањивих група. У сарадњи са Центром за социјални рад отворили смо канцеларију Центра у насељу где претежно живи ромска популација и створили амбијент једнаких могућности за све.

  У оквиру програма здравствене заштите становника, у сарадњи са Домом здравља – Превентивним центром Ниш, организовали смо више здравствених кампања, предавања и активности „Лекар на кућном прагу“ за становнике градског али и сеоског подручја. Посебно су сагледане особе са инвалидитетом, стара и изнемогла лица, обишли смо старачка домаћинства на сеоском подручју. У циљу унапређење рада и опремања здравствених објеката-амбуланти и проширења делатности здравствених служби на територији општине Палилула, понудили смо решење за отварање амбуланте у селу Чокот.

  За све хуманитарне активности потребна су средства, како их обезбеђујете?
  „Помозимо нашој деци“ је хуманитарна акција коју спроводимо од 2013. године и управо је она намењена подршци тешко бо-лесној деци и њиховим родитељима. Крајем 2015. године имали смо хуманитарну акцију у сарадњи са Специјалном школом са домом ученика „Бубањ“ у Народном позоришту, која је одржана уз благослов Његове светости патријарха Иринеја. Прикупили смо одређена финансијска средства која су употребљена за помоћ малишанима са сметњама у развоју, унапређење њихове рехабилитације и деци са тешким обољењима. Прикупили смо донаторска средства и она су наменски већ употребљена. Да вас подсетим да смо у тој акцији 30 малишана помогли да оду на одређене прегледе, на рехабилитацију у бање, на планину или на море због терапије, лечења.
  Тешко је када на територији општине имате људе, посебно децу, којима желите да помогнете, а расположиве могућности вам то не дозвољавају.

  Шта сте зацртали у плану активности општине Палилула за 2016. годину?
  У овој години очекујем да саградимо две пијаце јер су преко потребне нашим грађанима и пољопривредним произвођачима, на локацијама у насељу Делијски вис, које је највеће у општини Палилула и у другом највећем насељу „9. мај“. Ту је затим и пројекат изградње нове амбуланте у Чокоту, због тога што је то општи интерес. Ето, то није у надлежности општине Палилула, али смо пронашли могућност како да то урадимо. Задовољан сам што је менаџмент општине Палилула предао три квалитетна пројекта, вредности око 1,2 милиона евра, са којима смо већ конкурисали код ИПА програма. Радићемо на унапређењу организације општинске управе у пружању услуга грађанима по високим стандардима квалитета ИСО 9001, развијати социо-хуманитарне активности, стварати услова да путем пројеката обезбедимо потребна средства за унапређење квалитета живота свих категорија грађана општине; подстицати интересовања и подршку организовању младих; афирмацију предузетништва и стварање услова за нова запошљавања.

  Са сарадницима сам разрадио идејни пројекат, већег обима, који би се одвијао у три етапе. Ако буде препознат од надлежних државних органа, на крају треће етапе било би упослено скоро хиљаду људи. Дакле, 1.000 нових радних места у граду Нишу. О томе ћу разговарати са премијером и уколико идеја буде одобрена, идемо у акцију. Не треба нам никакво задуживање, не требају нам кредити, само правилна прерасподела пара у градском буџету. Ако будем у могућности да ја то учиним, урадићу, а у супротном даћу првом човеку града који буде на тој позицији да то уради. То ће бити мој допринос.

  Како у будућности видите град Ниш?
  Ниш, као универзитетски град, свакако није провинција. Ми сами себи стварамо тај комплекс о провинцији. Међутим, ако би град Ниш успорено функционисао, ми ћемо за годину, две заиста бити паланка и провинција. Ја се трудим да град Ниш не буде паланка, желим да буде модеран град, европски град. По ко зна који пут понављам, важно је да када неко дође на функцију има знање, храброст, па ако хоћете и харизму да се у решавању проблема чешће одлази до Владе Србије, одређених министарстава, разговара о иницијативама које имамо, али морамо да имамо пројекте!.

  Јели тешко бити први човек општине Палилула?
  Прво бих поставио питање да ли сам ја добро радио. Због нерада и недисциплине, апатије, много тога ме иритира, али сам једноставно схватио да је то реалност времена у којем живимо. Ја се борим против тога. Јер, ако нисте у позицији да то промените, онда и сами падате под тај утицај.

  НИН | Јованка Матић | Фото: Д. Видојковић , 29.01.2016.