Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 20.01.2021

  СА ДИМНИЧАРИМА О ИЗВОРИМА И СМАЊЕЊУ ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА У ПАЛИЛУЛИ

  СА ДИМНИЧАРИМА О ИЗВОРИМА И СМАЊЕЊУ ЗАГАЂЕЊА ВАЗДУХА У ПАЛИЛУЛИ

  Прошла година остаће запамћена по великом и до сада незабележеном загађењу ваздуха. Како би се обезбедио бољи квалитет ваздуха и редовно информисање грађана, који су све више забринути за здравље, општине и градови у којима је загађење превисоко у обавези су да усвоје план квалитета ваздуха и одреде мере којима ће да реше проблем.

  До скоро у потпуности незаинтересовани за ову тему, грађани данас желе да знају које загађиваче емитују термоелектране на угаљ, шта у ваздух испуштају аутомобили, а колико су по здравље штетне супсендоване честице ПМ10 и ПМ2,5.

  У складу са одредбана Закона о заштити ваздуха руководство општине Палилула, на челу са председником општине Братиславом ВУчковићем, организовало је 20.јануара радни састанак са представницима РЈ „Димничар“ ЈКП Медиана Ниш, Иреном Стаменковић, руководиоцем и Петром Стојановићем, шефом службе. Тема разговора била је прикупљање податке о извору загађења као и списак мера којима се планира смањење загађења у општини Палилула.

  РЈ “Димничар“, која годишње одржава преко 22.000 димњака, у пословним и стамбеним објектима послује у оквиру ЈКП „Медиана“. По речима Ирене Стаменковић димничари посао обављају стручно и поуздано, оспособљени су за послове чишћења димоводних и ложишних уређаја и инсталација у угоститељским објектима, пекарама, кухињама за масовно спремање хране, индустријским постројењима, топланама и занатским постројењима.(EKOполис, Д.Видојковић)