Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 18.10.2018

  РУЖИЋ: СПРЕМНИ СМО ЗА ИЗАЗОВЕ КОЈЕ НОСЕ ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

  РУЖИЋ: СПРЕМНИ СМО ЗА ИЗАЗОВЕ КОЈЕ НОСЕ ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ

  Пета седница заједничког консултативног одбора одржана је 17.октобра у Oфицирском дому у Нишу. Овај одбор формиран је од стране Владе Републике Србије 26.јуна 2014.године као једно од тела за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживања између Европске заједнице и њених држава чланица с једне старне и Републике Србије с друге стране. Теме петог састанка Заједничког консултативног одбора биле су „Преговори о приступању Србије Европској унији и њихов утицај на субнационални ниво власти“ и „Туризам као катализатор бољег живота на локалном нивоу“. Учесницима скупа се обратио и министар државне управе Бранко Ружић који је рекао да су седнице одбора веома важне у размени искустава и стицању неопходних знања локалних самоуправа на путу Србије ка ЕУ. У раду овог скупа учествовали су председник Градске општине Палилула Александар Ждрале и председница Скупштине општине Палилула Адриана Анастасов.

  Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је реформа јавне управе један од три кључна критеријума за придруживање Србије заједници европских народа. „Општинеи градови имају велике обавезеу приступању ЕУ и зато кроз реформу јавне управе, реформишемо и локалне самоуправе како би њихове администрације биле што спремније да одговоре на изазове“, рекао је министар. Министар је навео да се реформа односи на ефикасност, економичност, боље управљање ресурсима, али веће укључивање грађана у процес доношења одлука, посебно на локалном нивоу. „Поједноставили смо и уједначили поступање у 188 поступака у градовима и општинама, дигитализујемо управу да би службеници брзо размењивали информације и завршавали послове, унапређујемо њихова знања и вештине да би што боље прихватили промене“, рекао је Ружић и истакао да је и последњи Извештај о напретку Србије у процесу ЕУ интеграција констатовао напредак у овим областима. Подршку за ове активности имамо и од ЕУ која нам помаже на различите начине, а најзначајнија подршка долази кроз ткз Секторску буџетску подршку која износи 80 милиона евра. „Веома значи и подршка коју добијамо кроз рад тела као што су Заједничкиконсултативниодборирегиона ЕУ, јер размена искуства са локалним самоуправама из европских земаља веома значи за наше општине и градове који носе 75% обавеза у приступању ЕУ“, рекао је министар Ружић.

  Пето заседање Заједничког консултативног одбора региона ЕУ окупља представнике локалних самоуправа и региона земаља ЕУ, док Србија има статус кандидата у овом телу. Ово тело се састаје два пута годишње, од чега једном годишње у Бриселу, а овог пута заседа и у Нишу.(Д.В)