Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.04.2021

  РОМСКА НАЦИОНАЛА МАЊИНА ИМА ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

  РОМСКА НАЦИОНАЛА МАЊИНА ИМА ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА

  Председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић упутио је честитку свим припадницима ромске националне мањине, поводом обележавања Међународног дана Рома. „Чинимо све, у границама наших надлежности, да нестану предрасуде приликом запошљавања, школовања ромске деце, остваривања здравствене неге и решавања проблема становања, да нема дискриминације по било ком основу.

  И даље, већина породица ромске популације живи у неусловним просторима, на периферијама и неурбанизованим насељима, истиче председник Вучковић. Захваљујући бројним пројектима, подршци Републике Србије, Града и активној сарадњи са ромском популацијом стање на терену се мења. У општини Палилула, по последњем попису из 2011. године, живи око 2.745. грађана. ромске националне мањине, мада је тај број много већи.

  Светски дан Рома, установљен је пре пола века, 8. априла на Првом светском конгресу Рома у Лондону. На овом скупу, одржаном од 4. до 8.априла 1971. године, усвојено и име народа Ром, што на матерњем језику значи човек. Ово је један је од ретких дана у години када се грађанство подсети на проблеме неке групе, укаже на тежак положај ове популације у земљама у којима живи. Нешто касније основана је Међународна унија Рома која је одлучила да ромска застава буде плаво-зелена са точком у средини и химна „Ђелем-ђелем“, а да сви дијалекти њиховог језика буду равноправни. Названи „последњим слободњацима“, ромски историјски и животни пут обележен је масовним страдањем, прогонима и дискриминацијом. (Д.Видојковић)