Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 26.09.2016

  РЕВИЗИЈА СТРУКТУРЕ ПРОГРАМСКОГ БУЏЕТА ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

  РЕВИЗИЈА СТРУКТУРЕ ПРОГРАМСКОГ БУЏЕТА ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

  Министарство финансија Владе Републике Србије и Стална конференција градова и општина организовали су (26.09.2016) завршни скуп у вези са предлогом нове структуре програмског буџета локалне самоуправе, чија је примена предвиђена почев од буџета ЈЛС за 2017. годину. Скуп је одржан у Сава центру Београд. Овом скупу претходила су четири регионална консултативна скупа у Новом, Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу а главни закључци ових консултација представљени су учесницима завршне конференције.

  О Унапређењу буџетског процеса кроз примену програмског буџетирања говорити су министар финансија Душан Вујовић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) Урсула Лојбли као и генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

  Програмски буџет као један од механизама за спровођење реформи, по оцени учесника скупа, омогућиће боље управљање учинком јавне управе, већу одговорност корисника буџета, успостављање снажнијих веза између годишњег буџета, утврђивања приоритетних расхода и издатака и спровођења јавних политика, као и већу транспарентност потрошње.

  По речима министра Вујовића, усвајањем измена Закона о финансирању локалних самоуправа биће направљен нови помак у квалитету буџетирања. Врло је важно да више не будемо склони линеарном смањивању трошкова и броја људи, нагласио је Вујовић. Министар је такође најавио да ће до краја године бити донете нове одлуке о максималном броју запослених у јавном сектору, што ће бити полазна основа за 2017. “На то смо обавезни и према себи, али и према договору који имамо са Међународним монетарним фондом”, рекао је Вујовић. Он је објаснио да ће, према том броју запослених у јавном сектору, бити одређивана и маса средстава за зараде у јавном сектору. Министар је најавио и да ће до краја 2016. бити донет и посебан Закон о платама на локалниом нивоу, додајући да је већ формирана радна група која припрема тај законски акт.

  У раду завршног скупа о изради нове структуре програмског буџета локалне самоуправе, из Градске општине Палилула Ниш, учествовали су Адриана Анастасов, председница Скупштине општине и Милош Стојиљковић, члан општинског Већа Палилуле.