Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 14.12.2021

    РЕКОНСТРУКЦИЈА КОВАНЛУЧКЕ УЗ ПОДРШКУ РЕПУБЛИКЕ

    РЕКОНСТРУКЦИЈА КОВАНЛУЧКЕ УЗ ПОДРШКУ РЕПУБЛИКЕ

    Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обишла је 14.децембра са сарадницима радове на реконструкцији Кованлучке улице, каја се налази на подручју општине Палилула. Братислав Вучковић, председник Градске општине Палилула, изјавио је да је посебно задовољан јер је почео да се решава вишедеценијски проблем.

    „ Сами можете да видите колико је ту ограда на тротоару и самој улици, али овај део, који вероватно финансијски износи прилично доста и врло је компликован да се одради, биће коначно урађен. Нико пре пола века није рачунао да ће овде бити магистрални пут, обзиром да је овде веза већ за Лесковац, и до изградње јужне заобилазнице, ово ће бити алтернативни пут”, изјавио је Вучковић. „Оно што свакако радује, то је напор градске власти да на Палилули коначно нешто буде урађено. Ја, као председник општине могу бити апсолутно задовољан шта смо ове године урадили, почев од Старог гробља, 25 км атарских путева, сад је урађена и улица Кованлучка, улица Чарнојевића и друге улице. Ако наставимо и у наредном периоду овим темпом, изменићемо лице Палилуле.” Вучковић је објаснио и шта је било потребно да би се почелио са радовима. “Компликовани су радови, од имовинско-правних односа, имали смо разговор са људима, да се земљиште уступи. Велика је висинска разлика између тротоара и ових потпорних зидова. Потребно је урадити око 200-300 метара потпорних зидова.”

    По речима градоначелнице Ниша Драгане Сотировски ова улица се дуго ради и није завршена. “Са кабинетом председника Републике и са Путевима Србије смо се договорили да се радови у улица поново врате и коначно заврше, Из кабинета председника дато је „зелено светло“ да се послови ураде уз подршку републичког буџета. Ја се надам да ће радови у року да буду завршени, и све што је неопходно да ова саобраћајница профункционише. Улица је јако прометна и ово је сада главна линија даље ка Дољевцу и Лесковцу”, оценила је Сотировски.

    “Оно што је најважније, на оним деоницам улице где није била решена имовина, коначно је и то завршено, тако да могу сада да се раде потпорни зидови. Дошла сам да видим којом се брзином завршавају ти правци, с обзиром на то да нису завршени радови на саобраћајница ка Нишкој Бањи. То намј је јако важно, јер ће већ на пролеће бити повезана Нишка Бања са самим центром града, за аутомобиле али и за бициклисте. На тој траси смо имали проблема око измештања појединих бандера, затим телекомуникационих водова, мало се успорило, али се надам да ће све то бити завршено, иако је грађевинска сезона завршена.” Ппроблеми који се јављају последица су и дотрајале канализационе мреже.

    “Тако се нешто догодило и у улици Светолика Ранковића, где нисмо имали могућности да радимо реконструкцију канализационе мреже од почетка, јер би то јако пуно коштало и дуго се радило. Та канализациона мреже је грађена пре вероватно 30 или 40 година. На неким деловима је требало да буде промењена.” Зоран Прокић, в.д. директор Дирекције за изградњу Града Ниша, изјавио је да је у току реализација пројекта који укључује санацију клизишта, изградњу потпорних зидова и нових тротоара.