Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.12.2017

  „РЕЦИ НЕ НАВИЈАЧКОМ НАСИЉУ“

  "РЕЦИ НЕ НАВИЈАЧКОМ НАСИЉУ"

  У Народној скупштини Републике Србије, у оквиру пројекту „Реци НЕ навијачком насиљу“, одржана је конференција на којој су говорили Вања Удовичић, министар омладине и спорта, Дејан Томашевић генерални секретар Кошаркашког савеза Србије, др Небојша Пантелић председник Интернационалне полицијске асоцијације и представник Министарства унутрашњих послова републике Србије Љубисав Секулић. У раду овог скупа, у име Канцеларије за младе Градске општине Палилула, учествовао је и Филип Цвтковић.

  Министар Удовичић рекао је да је навијачко насиље глобални проблем, али да заједничком сарадњом покушавају да му стану на пут. То је оно што нам је сада највећи проблем. Ради се о најмлађим узрастима, о деци од 10 до 16 година, али то није присутно само у Србији, већ је глобална појава. Родитељи своје амбиције, али и неуспехе пребацују на децу, праве дискриминацију и врше притисак који деца не треба да доживе. Желимо да кроз едукације у којима ће бити укључене локална самоуправа, професионални едукатори, наставници и професори, и они који су идоли младих утичемо на младе и да они кроз вршњачку едукацију после преносе ту позитивну слику – рекао је Удовичић. Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић навео је да, промовишући позитивне вредности, све институције у друштву треба заједно да поведу борбу против хулиганизма. Ми смо ту борбу пропустили да каналишемо и престали смо да је ми водимо, а хулигани су преузели главну реч и они управљају “нормалним“ навијачима. Сигуран сам да на крају добро увек победи зло и верујем да за неколико година можемо да се вратимо на спортске терене и да ће родитељи са децом моћи да одлазе на дербије, као што су то чинили пре 30 година – поручио је Томашевић.

  Председник Интернационалне полицијске асоцијације др Небојша Пантелић рекао је да је најважнији вид превенције хулиганизма едукација. Када говоримо о испољавању насиља на спортским манифестацијам, може се рећи да је присуно у великом броју свуда у свету. Најважнији вид превенције јесте едукација. Све више присутни вид едукације је спречавање хулиганизма и при том се полази од најмлађих потенцијалних навијача, а то су деца у средњој школи. Тамо се од малих ногу уче како навијати и како се понашати и оно што је најважније како прихватити различитости и понашати се у складу са њима – рекао је др Небојша Пантелић. На конференцији је наведено да је више од 550 ученика средњих школа у Србији прошло едукативне радионице за препознавање и избегавање насиља, као и да је више од 500.000 младих о томе информисано путем медија и на друштвеним мрежама. Ова акција је одличан вид едукације наших младих док су у школама, али такође та едукација се мора наставити и када су ван ње. Родитељи, рођаци, пријатељи, сви заједно морамо да радимо на подстицању наших најмлађих како бисмо их научили правим вредостима. Овај пројекат је само део у формирању њихових личности. Заједничким снагама у будућности има назнака да нам буде боље и да што мање буде насиља на спортским манифестацијама.(Д.В)