Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 13.10.2017

  РАЗЛИЧИТЕ КУЛТУРЕ – ЗАЈЕДНИЧКЕ ВРЕДНОСТИ

  razlicite kulture zajednicke vrednosti

  Градска општина Палилула у Нишу, била је домаћин, учесницима завршних активности на прекограничном пројекту “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона”, који остварују општине Пирдоп и Палилула у оквиру INTERREG – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија. Од 10. до 13.октобра реализован је програм „фолклорна традиција“ под називом: „Различите културе-заједничке вредности између Пирдопа и Палилуле“.

  Александар Ждрале председник општине Палилула и чланови Фолклорног ансамбла „Абрашевић“, дочекали су госте из партнерске општине Пирдоп: Ангела Герова, председника општине са сарадницима, Костадина Костадинова, менаџера пројекта и чланице плесног ансамбла „Шарено оро“.

  Активност је отпочела обиласком туристичких и културних знаменитости општине Палилула и Града Ниша. У сарадњи са Народним музејом, гостима из Пирдопа представљена је археолошка поставка у згради Музеја, споменик „Ћеле кула“, Археолошки парк „Медијана“ и Спомен парк „Бубањ“. Централна свечаност и дружење учесника пројекта и гостију одржана је у Нишком културном центру. Након поздравних речи два председника партнерских општина, наступила су културно уметничка друштва – КУД Абрашевић и плесни ансамбл „Шарено оро“ из Пирдопа.

  Активности на прекограничном пројекту партнерских општина Пирдоп (Република Бугарска) и нишке градске општине Палилула отпочеле су 16.децембра 2016.године радним састанком у Нишу. Пројектни тимови, током 2017. године, радили су на развоју јединствене и иновативане презентације туристичких потенцијала у општинама Пирдоп и Палилула. Општине су богате локацијама културног значаја која могу постати основа за развој културног туризма на обе стране границе. Очекује се да овај пројекат, на путу ка одрживом партнерству у пограничном региону, окупи заинтересоване стране у општинама, посебно посленике туризма и културе, невладиног сектора, предузетнике и младе. (Фото и текст Д.Видојковић)