Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 06.10.2020

  РАДОСТ ЕВРОПЕ САМО НА ЕКРАНУ

  Radost evrope samo na ekranu

  Организаторе 51.Међународног сусрета деце РАДОСТ ЕВРОПЕ „Нови снови–нови изазови“, који су ове године одржани виртуелно, примио је 6.октобра председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић. О овогодишњем програму, који ће након РТС 2. бити емитован и на РТВ Белами у Нишу, сарадњи са ствараоцима Града Ниша – Центром традиционалне културе и духовности Вук Караџић и општином Палилула говорили су Миња Субота, Миљко Петровић, представници Дечјег културног центра Београд. Овом сусрету присуствовао је и заменик председника општине Лазар Динић.

  Овогодишњи 51. међународни сусрет деце Европе под слоганом „Нови снови“ није могао да се одржи у редовним околностима, па најмлађи учесници из страних земаља због мера предострожности нису смели да посете престоницу и новим другарима представе културу матичне земље. Међутим, организатори нису желели да се догађај не уприличи, па су тако малишани слали видео-снимке свог наступа које ће бити приказане у специјалној емисији. Током лета у оквиру увертире за манифестацију „Радост Европе“ одржане су креативне радионице onlajn и на отвореном испред Дечјег културног центра.

  Кроз разноврсне уметничке медије представљене су културе 15 земаља. Тако су учесници између осталог имали прилику да кроз драмску импровизацију на енглеском језику упознају дело Вилијама Шекспира на основу специјалног издања „Сан летње ноћи“, затим да уз Леонтину Вукомановић уче да певају шведску песму посвећену Светој Луцији. На делу програма посвећеном Русији „Све почиње од тачке – Василиј Кандински“, деца су се упознала са најзначајнијим делима овог уметника, а уз глумца Лазара Дубовца маштом су отпутовала у Данску, у чаробни свет Андерсенових бајки. Сазнали су шта се догоди када предмети из чаробног света проговоре, како би бајка звучала ако би је причао чешаљ „Мале сирене“, шал „Снежне краљице“ или јастук „Ружног пачета“.(Д.Видојковић)