Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.06.2018

  ПУНА РАВНОПРАВНОСТ, БОЉЕ И ТОЛЕРАНТНИЈЕ ДРУШТВО НАКОН УСВАЈАЊА ЗАКОНА

  ПУНА РАВНОПРАВНОСТ, БОЉЕ И ТОЛЕРАНТНИЈЕ ДРУШТВО НАКОН УСВАЈАЊА ЗАКОНА

  У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Нишу је, након Београда, Новог Сада и Крагујевца одржана Јавна расправа о Нацрту закона о родној равноправности, а 3. јула овај нацрт ће бити представљен у Новом Пазару. „Материја коју би требало да регулише Закон о родној равноправности од изузетне је важности за Републику Србију, истакла је др Стана Божовић државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и додала да то подразумева преузимање бриге у превентиви и сузбијању сваке врсте дискриминације и остваривања равноправности и једнакости, као и заштите људских права. Спречавање дискриминације жена приликом запошљавања, право на једнаку зараду,напредовање и усавршавање, забрана медијима да подстичу предрасуде и стереотипе према женама, само су део онога што нуди нови Закон о родној равноправности. Нацртом закона се подигла и лествица више за политичке странке, будући да се предвиђа да на изборним листама буде најмање 40 одсто кандидата мање заступљеног пола. На посвећеност овим циљевима обавезује нас Устав Републике Србије као и различите међународне конвенције из сфере заштите људских права којима смо као држава приступили. О појединим одредницама нацрта закона говориле су Нина Митић, в.д. помоћница министра, др Биљана Стојковић, виша саветница, Сектор за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности (МРЗБСП) и проф.др Невена Петрушић, национална експерткиња за родну равноправност.

  У име града Ниша учеснике јавне расправе поздравио је проф.др Милош Банџур, заменик градоначелника Ниша а затим су о значају усвајања новог закона и стању родне заступљености у Нишу и општини Палилула говориле Сања Јефтић Бранковић, одборница у Скупштини Града Ниша и чланица Женске одборничке мреже и Адриана Анастасов,. председница Скупштине Градске општине Палилула. У раду овог скупа је учествовао и Александар Ждрале, председник Градске опшштине Палилула.

  Циљ новог закона о родној равноправности јесте да се достигне пуна равноправност и боље и толерантније друштво у Србији. Стратешка документа и акциони планови захтевају не само мониторинг, евалуацију, јасно зацртане и мерљиве циљеве, него и одговорност за њихово спровођење, закључили су учесници јавне расправе о нацрту закона одржаној у Нишу. Рок за пријем предлога, мишљења и сугестија о Нацрту закона је 5. јул, а у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања очекују да ће закон ући у скупштинску процедуру крајем ове године. (Д.В)