Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 17.09.2016

  ПРОВЕРА ЗДРАВЉА СТАНОВНИКА ПАЛИЛУЛЕ

  ПРОВЕРА ЗДРАВЉА СТАНОВНИКА ПАЛИЛУЛЕ

  Овогодишњи пети „БАЗАР ЗДРАВЉА», као што је већ најављено из Дома здравља у Нишу, одржан је у Градској општини ПАЛИЛУЛА, на платоу испред Ниског културног центра. Ову активност, бесплатне провере здравља становника, промовисали су Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула и доц. др Јасмина Ранковић, помоћница директора Дома здравља Ниш за едукацију, пројекте и стручни рад. „Као што је познато, циљ овог пројекта је подизање свести и бриге о очувању сопственог здравља сваког становника, истакао је председник општине Палилула. Са менаџментом Дома здрвља договорили смо да се ови бесплатни превентивни прегледи, у градским насељима општине и даље ореганизују а на сеоском подручију, где нема здравствених станица, успешно се одвија активност «Приближимо се пацијентима» која је углавном усмерена ка старијим особама и слабо покретним. Управо данас је тим лекара у селу Крушце а у недељу ће бити у селу Лалинац. ПРИОРИТЕТ у нашем заједничком раду и сарадњи, Општине Палилула и Дома здравља, који је до сада био веома успешан, биће промовисање здравих стилова живота, подстицање грађана да брину о свом здрављу, подршка у ослобађању од штетних навика као и едукација о важности превентивних здравствених прегледа.

  Водеће узроке оболевања и умирања у Републици Србији представљају хронична незаразна обољења (болести срца и крвних судова, шећерна болест, малигне болести – рак дојке, грлића материце и дебелог црева), чијем настанку и развитку доприносе фактори ризика у највећој мери везани за неадекватно здравствено понашање, као и за факторе наслеђа, нагласила је . Ризик настанка ових обољења се може редуковати или елиминисати применом одређених промотивних активности и превентивних интервенција, нагласила је доц. др Јасмина Ранковић, помоћница директора Дома здравља Ниш. Основни задатак Дома здравља Ниш као установе примарне здравствене заштите је унапређење здравља и побољшање квалитета живота елиминисањем узрока који доводе до појаве болести и приближавање система здравствене заштите корисницима.

  У оквиру “Базара здравља”, на платоу испред Нишког културног центра, грађани су могли да провере своје здравствено стање мерењем крвног притиска, шећера у крви, мерењем телесне тежине и висине, да се информишу о даљем третману и терапији. Акција провере здравља, значајно је утицала и на мењање лоших животних навика код наших грађана, што је данас основни проблем остваривања квалитетне и ефикасне здравствене заштите у нашем друштву. (Д.Видојковић, ЕКОполис, фото)