Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 19.03.2019

  ПРОГРАМ И МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА У ПАЛИЛУЛИ

  ПРОГРАМ И МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА У ПАЛИЛУЛИ

  Градска општина Палилула и Национална служба за запошљавање Филијала Ниш организовали су у уторак 19.марта презентацију програма и мера активне политике запошљавања, који је расписан 22. фебруара и предвиђен Акционим планом запошљавања за 2019. годину. У присуству бројних заинтересованих грађана и предузетника, о значају и појединостима Програма говорили су Александар Ждрале. председник Градске општине Палилула у Нишу, Наташа Станковић, заменица директора Филијале НСЗ Ниш и начелница Одељења Филијале НСЗ Ниш Наташа Тончев На територији општине налази се 7257 незапослених који су на евиденцији Националне службе за запошљавање – филијала Ниш. То је за 13 одсто мање у односну на прошлу годину, објаснила је на конференцији за новинаре заменица директора НСЗ Ниш, Наташа Станковић.

  Кроз разне пројекте са НСЗ помоћ у запошјавању стиже и особама са инвалидитетом, а за шта је одвојено око 350 хиљада динара
  „НСЗ је ове године расписала једанаест јавних позова, који ће се спроводити на територији свих пет општина. Градска општина Палилула је у протеклом периоду користила меру Обука за познатог послодавца, а у овој години, у зависности од предлога из Акционог плана запошљавања изаћићемо им у сусрет, нагласила је Станковићева. Мере НСЗ односе се нанезапослена лица и на послодавце углавном из приватног сектора. Једина мера која се односи на незапослена лица је мера о самозапошљавању. Намењена је незапосленим људима који се налазе на евиденцији НСЗ, имају неку добру идеју и желе да покрену сопствени посао. За ту сврху, од Националне службе, незапослени добија 200 хиљада бесповратних средстава у циљу покретања сопственог посла.

  „Као одговорна локална самоуправа имамо изузетну сарадњу са Националном службом запошљавања у Нишу, а жеља нам је да приватни предузетници, заинтересовани грађани са територије градске општине Палилула пронађу себе и да им омогућимо успешан рад и запослење. Осим ових активности са НСЗ реализоване су и обуке заинтересованих који желе да покрену приватан бизнис, са циљем да што више Палилулаца заснује радни однос и оснује мала или средња предузећа. Такве активности ће се одвијати и у наредном периоду, а не треба заборавити да на Палилули живи близу 80 хиљада становника“, додао је председник општине Александар Ждрале. И ова промоција програма и мера активне политике запошљавања, одржана у малој сали Нишког културног центра, била је изузетна прилика да се заинтересована јавност упозна са актуелним финансијским програмима и мерама које ће Национална служба за запошљавање Филијала Ниш реализовати у овој години, у сарадњи са органима локалне власти. (Фотографије Д.Видојковић)