Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 21.12.2017

  ПРОФЕСИОНАЛНИ УПРАВНИЦИ И ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА

  ПРОФЕСИОНАЛНИ УПРАВНИЦИ И ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА

  Републичко удружење професионалних управника Србије организовало је, у сарадњи са Градском општином Палилула, трибину на тему “Закон о становању и одржавању зграда без тајни”. Окупљеним грађанима – управницима зграда, након поздравне речи председнице Удружења, Сање Шћепановић, обратила се начелница Управе ГО Палилула Марија Брајдић. Она је поздравила учеснике скупа и поздравила иницијативу Удружења професионалних управника – „Професионални управници Србије“ да у Нишу у Градској општини Палилула организују трибину. Свима нам је у интересу да станарима приближимо обавезе професионалних управника. Да појаснимо које су њихове предности ангажовањем истих, шта станари могу очекивати применом новог закона о становању, изјавила је начелница општинске Управе Палилуле.

  Закон о становању и одржавању зграда односи се на сваког грађанина, а треба да омогући да Србија коначно добије стратегију стамбене политике и да обезбеди минимум одржавања сваке зграде, нагласио је Остоја Дражић. Новим законом треба да се обезбеди минимум одржавања зграда, из безбедоносних разлога станара, а даје и основу да се размишља и о енергетској ефикасности зграда. У Србији је око 90 одсто стамбених објеката направљено без уважавања стандарда енергетске ефикасности и истакла важност рационалног понашања у трошењу енергије. У погледсу трошкова одржавања, станари ништа више неће се издвајати него што је то било до сада, важно је да се зна каква је структура тог новца и како се користи. Предлог о увођењу професионалних управника зграда наишао је на велики отпор оних који не желе увођење реда у тој области, истакла је председнице Удружења, Сање Шћепановић.

  Постојање професионалних управника у земљама ЕУ обавеза, а новим законом избор је на станарима да ли ће изабрати свог управника који ће водити рачуна о управљању зградом. Такав управник мораће да положи одређене испите и да поседује лиценцу. Избор управника зграде; У случају да ту не буде договора, локалне самоуправе ће са Привредном комором на одређени рок изабрати принудног управника, који ће постојати само у оним стамбеним објектима где станари не могу да се договоре о управљању зградом. Нови закон, први пут решава питање заштићених станара и власника станова, а детаљно дефинише однос према социјалном становању и групама које се појављују као корисници социјалног становања – жртве породичног и партнерског насиља и бескућници. У оквиру трибине о становању и одржавању зграда, у холу НКЦ-а, отворена је и изложба фотографија „Лице мог дома“.(Фото-Текст Д.Видојковић)