Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 09.06.2020

  ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОТВОРИО НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК У НИШУ

  Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је данас (9.јуна) Научно-технолошки парк у Нишу и рекао да је Србија од земље, која је била парадигма по томе што људи нису веровали у своју будућност, постала земља у којој се то променило и почели смо да верујемо да можемо и у економском развоју да будемо бољи од других.

  „Ово су неки млади, успешни људи са иновативним идејама који верују у своју земљу и будућност и да могу да буду успешнији од других“, рекао је председник Вучић.

  Председник Вучић рекао је младим талентима, чије су компаније добиле прилику да се развијају управо у НТП-у, да ће држава гледати да им помогне колико је год могуће и да је 13 милиона евра колико је до сада уложено у НТП ситница за оно што ће они дати држави. „Срећан сам што видим ентузијазам, што сада имају свој простор, добре услове и могу да раде свој посао. Морамо да учинимо све да буде што више оваквих људи и школа где могу да стекну знање. Ови људи осећају потребе тржишта, ушли су у нешто ново, неистражено. Оно што смо дали, 13 милиона евра, колико је уложено, је ситница, за оно што ће дати држави. Захваљујући њиховој памети и раду“, рекао је председник Вучић.

  Председника Вучића, премијерку Ану Брнабић и министре представници стартап компанија упознали су са најновијим трендовима у развоју иновација. „Много сам срећан када видим како напредује развој нових технологија у Србији“, рекао је председник Вучић и додао да ће Србија унапредити законски оквир за развој блокчејн технологије, која ће се развијати и у Научно-технолошком парку Ниш.

  Председник Вучић је истакао да су се Нишлије деценијама бориле за отварање овог научног центра. „Нишлије су се бориле деценијама за овај Научно-технолошки парк. Сећам се страховите енергије и ентузијазма који сам видео код Горана Ђођевића, који је по сваку цену желео да урадимо лабораторијску ламелу при Електронском факултету и Научно-технолошки парк“, рекао је председник Вучић.

  Председник Вучић је истакао да је суфицит Србије у софтверским технологијама и производима чак 800 милиона евра, а да је наш извоз 1,4 милијарде. “Данас у савременом свету, какав год догађај да направите, траје веома кратко. Овде сам срео људе страховите енергије и фантастичног ентузијазма. Направили смо пут за неупоредиво успешнији Ниш. Овде сам видео веру и убеђење да ће успети, више него икада. Посебно сам срећан јер су ми рекли да се много људи враћа у нашу земљу. Има ли Србија ишта у шта би требало да улаже више од ове области и од знања младих?”, упитао је председник Вучић.

  Председник је додао је и да је у ИТ сектору у Србији запослено 70.000 људи, а да је просечна плата већа од 120.000 динара. Председник Вучић је рекао и да би волео да Ниш стигне, па и престигне ниво Београда.

  “Људи у Нишу су посебно гладни успеха и то не можете да зауставите. Зато сам сигуран да је ово најважнија ствар у Нишу коју смо урадили. Ова зграда је прелепа, и задовољан сам што ми се чини да су људи срећни и што верују да је могуће да овај диван град може да носи и развој Врања, Лесковца, Пирота, Прокупља, па и других делова земље. Ниш мора да иде још снажније и брже, а уверен сам да ће ове компаније и 442 запослених имати најбољу могућу будућност”, нагласио је председник Вучић.

  Председник Вучић је поручио да ће се наставити улагања у Нишу, који је инфраструктурно на најбољем месту у Србији. “Ако нађемо новац да градимо брзу пругу Београд-Ниш, уз аутопут, јужни и источни крак, почетак градње ауто-пута ка Грачаници…Ниш ће бити право чвориште путева Србије и југоисточне Европе”, рекао је председник Вучић. “Брзина напретка овог дела Србије пропорционална је брзини напретка целе Србије. Ово је за Србију огроман корак напред”, подвукао је он.

  (Председник Републике Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић на отварању Научно технолошког парка у Нишу. Овом догађају је присуствовао и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале.(Фотографије Д.Видојковић)

  РТВ БЕЛАМИ – Александар ВУЧИЋ