Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 30.09.2021

  ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОДРЖАО КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА МЕДИЈЕ У НИШУ

  ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОДРЖАО КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА МЕДИЈЕ У НИШУ

  Председник Републике Србије Александар Вучић одржао је након церемоније у Доњем Међурову конференцију за медије у Официрском дому у Нишу и саопштио да је у Бриселу постигнут договор о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије. „Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и смтарам да је важан за нашу страну“, рекао је председник Вучић. Он је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу сагласиле да се јединице РОСУ повуку са административних прелаза Јариње и Брњак, симултано са уклањањем барикада, да КФОР своје снаге постави на ове прелазе и пре саме имплементације споразума, где ће остати око две недеље како би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. Председник Вучић је навео да је, под тачком 2, договорено да се од 4. октобра успостави режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему ће се тек разговарати у Бриселу.

  „То сматрам великим успехом наше стране“, истакао је председник Вучић и додао да је, у тачки 3, договорено формирање Радне групе коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, а која ће тражити трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси. „Први састанак ће се одржати 21. октобра, а у року од шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалога“, рекао је председник Вучић и нагласио да је најважније то што ће следећа тема бити Заједница српских општина.

  „За нас је важан одлазак наоружаних припадника албанских специјалних јединица, РОСУ јединица, и оклопних возила са севера Косова и Метохије. Уз то, важно је и да ће ЕУ да инсистира на томе да се говори о Заједници српских општина, као и да признају да није поштован Бриселски споразум у случају Ивана Тодосијевића. Верујем да је ово био један добар показатељ да се у будућности такве акције Албанаца или неће догађати или ће наилазити на још снажнији отпор српског становништва. Повратак КФОР-а у складу са резолуцијом 1244, показује да је могуће остварити додатне гаранције за безбедност и сигурност српског становништва на Косову и Метохији. Нема више скидања таблица и пробних таблица РКС, нити наплате било чега, посебно нема скидања КМ таблица нити прогањања Срба који их поседују. Одбранили смо право на слободу кретања, проток људи, роба, животних намирница и очуван је мир! За Србију је важно да разговарамо, да направимо однос који није однос непријатељства. Задовољан сам нашим трудом, ангажманом и оним што смо постигли. Реаговали смо као држава на озбиљан, одговоран и паметан начин. Показали смо да ћемо увек да будемо уз наш народ и то је данас свима јасно“, поручио је председник Вучић. 30. септембар 2021. године.

  Фото: Председништво Србије / Dimitrije Goll