Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 10.11.2019

  ПОВОДОМ ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ПОЧАСТ ПАЛИМ ЖРТВАМА

  ПОВОДОМ ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ ПОЧАСТ ПАЛИМ ЖРТВАМА

  Поводом 11.новембра-Дана примирја у Првом светском рату, на Војничком гробљу на Делијском вису у Градској општини Палилула Ниш, одржан је помен и полагање венаца жртвама рата на спомен-костурници у српском делу гробља и на спомен обележју где су сахрањени британски војници. Парастос погинулим војницима и жртвама рата служио је Ректор Призренске богословије, протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић. Почаст жртвама великог рата одали су представници Војске Србије, Града, полиције, градских општина, и удружења бораца и потомака ратника, Кола српских сестара. У име Војске Србије венац је положила делегација на челу са Командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, у име града Ниша градоначелник Ниша Дарко Булатовић и заменик градоначелника проф.др Милош Банџур.

  Жртвама великог рата поклонила се и делегација општине Палилула, на чијој се територији налази Војничко гробље. Делегацију је предводио председник општине Александар Ждрале,. У овом спомен комплексу–Војничком гробљу на Делијском вису, сахрањено је две и по хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа. Након одавања почасти српским војницима, делегација Града Ниша и Градске општине Палилула, на челу са председником општине Александром Ждралетом, као и представници других организација и удружења, положили су венце и на енглеском војном гробљу.

  Војно гробље Британског Комонвелта, настало још 1915.године. Поводомо постављања Спомен крста, 12.маја 1929.године, гробље је осветио лично тадашњи владика нишки господин Доситеј. Енглеско гробље се простире на око 300 квадратних метара и ограђено је каменом оградом. Под заштиту закона стављено је 1983. године. Пројектант гробља био је архитекта Роберт Лоример. Тога дана, како је извештавала штампа, братска сарадња енглеских и српских војника у борби против заједничког непријатеља, још више је учврстила енглеско-српско пријатељство.

  Комплекс Војничког гробља је под заштитом од 1989.године а пројектом даљег уређења простора је предвиђено да се костурница преуреди у меморијални комплекс. Дан примирја у Првом светском рату и капитулација Немачке – 11.новембар, обележава се у свим земљама потписницама мира. у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године. У Србији се од 2012. обележава низом манифестација као државни празник. Србија је у „великом рату“ изгубила милион и седамстотина педесет хиљада грађана а у свету је страдало преко 50 милиона људи.

  Наталијина рамонда (Ramonda nathaliae): Као ликовно решење за амблем, који се носи у седмици пре Дана примирја и на сам дан празника, прихваћен је цвет Наталијина рамонда (Рамонда натхалиае), са позадином у бојама Медаље за спомен на повлачење српске војске преко Албаније – Албанска споменице. Наталијина рамонда је биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, Сицевацка и Јеласницка клисура, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Њена симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић. Цвет Наталијина рамонда је познат и као цвет феникс који се, и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата. (текст и фотографије Драган Видојковић)

  Обележен Дан примирја у Првом светском рату