Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 16.03.2016

  ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ И ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО

  ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ И ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО

  У нишком Медиа-реформ центру, председник Градске општине Палилула Бобан Џунић и Драган Грачанин, председник Управног одбпора Асоцијације координатора за ромска питања, потписали су споразум о сарадњи. „Циљ овог споразума је унапређење система локалне самоуправе у области људских права и националних мањина, са посебним освртом на ромску популацију и подршка локалним службеницима-координаторима за ромска питања – нагласио је Бобан Џунић. Активност ће се одвијати на унапређењу комуникације и размене информација, организовању јавних расправа и конференција, партнерском наступу пред донаторима. Председник Џунић је обећао да ће се ‘’на општинској листи СНС-а на предстојећим локалним изборима наћи један припадник ромске популације“ имајући у виду да је на територији општине Палилула, по попису из 2011, регистровано 2.704. становника који су се изјаснили као Роми. Наша процена је да је тај број, ромског становништва, дупло већи. Споразумом ће се продубити ионако већ квалитетна сарадња Управе општине Палилула и њених становника Рома’’.

  Асоцијација координатора за ромска питања и тим општине Палилула, у наставку на ОКРУГЛОМ СТОЛУ, разматрали су национални оквир за инклузију Рома, примере добре праксе, рад општинских управа на социјалном укључивању Рома и Ромкиња у заједници и унапређењу положаја Рома у склопу Декаде инклузије Рома.

  Градска општина Палилула-Ниш је једна од шест општина у Србији, која је уз подршку СКГО-а спровела пројекат ромских координатора на својој територији а једна је од првих која је у процесу израде „Стратегије о инклузији Рома и Ромкиња са територије ГО Палилуа“ пратећи у корак, Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године, коју је донела Владе Републике Србије средином прошле године. (Д.В, ЕКОполис)