Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 28.07.2017

  ПОСАО ЗА ИНЖЕЊЕРЕ У НОВОЈ ФАБРИЦИ ИНДУСТРИЈЕ РАСВЕТЕ

  ПОСАО ЗА ИНЖЕЊЕРЕ У НОВОЈ ФАБРИЦИ ИНДУСТРИЈЕ РАСВЕТЕ

  Представници Владе Србије и аустријске компаније Цумтобел потписали су уговор о изградњи фабрике ове компаније у Нишу, која ће запослити 1.100 радника, док је вредност инвестиције 30,6 милиона евра. Након потписивања уговора, председник Србије Александар Вучић изјавио је да је реч о компанији основаној пре 67 година, која је гигант у области индустрије расвете и да ће први производи из те фабрике изаћи већ у мају наредне године. Камен темељац, на локацији у атару Сувог дола, у Градској општини Палилула су заједно са Вучићем положили и амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, а присуствовали су и министар привреде Горан Кнежевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Овој свечаности присуствовао је и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале са сарадницима.

  Србија улаже у Ниш, са идејом да тај град постане технолошки центар за 21 век, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да би се то догодило, на првом месту морамо се борити за мир и стабилност. Нас циљ је да у Нишу спустимо број незапослених на мање од 20.000, а пре три, четири године незапослено у овом граду је било 50.000 људи, рекао је. Прердседник Вуциц је подсетио да је Србија пре три године била суочена са потпуним банкротством и да су скоро све фабрике у Нишу биле уништене у претходних 20 година. Данас се Ниш подиже као Феникс из пепела и постаје индустријски центар, Цумтобел је знацајна карика у том ланцу, нагласио је Вучић.

  Амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер је рекао да ће та инвестиција додатно побољшати односе Србије и Аустрије. Цумботел тражи стабилне локације широм света и ова компанија се придужује стотинама других предузећа из Аустрије која су уложила у Србију, навео је Ајгнер. Аустријски произвођач расветних уређаја и компоненти ће направити погон и упошљаваће махом инжењере. Град Ниш је одабран са великом пажњом, кажу у Цумтобел груп, јер његова локација у Јужној Србији пружа компанији приступ висококвалификованом инжењерству и добро образованој будућној радној снази. Ова инвестиција је један од најважнијих стратешких корака у преусмеравању производне мреже Цумботел групе. Фабрика у Србији ће нам омогућити да се на тржишту успешно позиционирамо на дуги рок и додатно побољшамо нашу конкурентност, рекао је извршни директор Цумботел групе Улрих Шумахер.

  Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је подсетио да је пре двадесетак дана овај простор био неуређен и зарастао у коров. После толико деценија у Нишу се поново запошљавају инжењери и високообразовани, овде у Цумтобелу. Сада са много више оптимизма гледамо у будућност, нагласио је градоначелник. Догађају у Нишу присуствовали су и чланови Управног и Наџорног одбора Цумботел групе.

  Цумтобел група је светски познат произвођач ЛЕД-расвете, један од водећих у области иновативних решења за расвету и производњу пратећих компоненти.У Србији послује од почетка прошле године када је свој Центар за пројектовање осветљења доселила из Пољске. Њена београдска канцеларија је од 1. маја регионални центар за тржиште Србије, Црне Горе, Турске и Централне Азије. Цумтобел група из Дорнбирна је као породична фирма основана 1950. године, а запошљава 7.000 радника у 14 производних погона на четири континента и у продајним објектима у 90 земаља. (Пх.Драган Видојковиц, ЕКОполис)