Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.04.2016

  ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  ПОМЕН ЖРТВАМА БОМБАРДОВАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  Представници Града Ниша и Градске општине Палилула, одали су почаст, на Старом нишком гробљу “Горица”, жртвама бомбардовања Ниша 08.априла 1941.године. Светислав Алексов, члан Градског већа и Златко Шемић, члан Већа општине Палилула, положили су венац на спомен обележје палим жртвама. Ове године, изостало је учешће представника Удружења „Стари Ниш“, које негује традиције и очување баштине Ниша.

  У рушилачком походу фашистичке Немачке на Србију, првих година Другог светског рата, само у априлском бомбардовању цивилног становништва Ниша, страдало је око 400 грађана а више од 500 је лакше или теже рањено. Бомбе су за кратко време разориле многе објекте, страдали су грађани у кућама, на улици. Сви они су сахрањени на нишком Старом гробљу у овој заједничкој гробници.

  Градска општина Палилула се залаже за уређење овог „спомен комплекса“ старог гробља под Горицом. Иницијативу о сталној заштити “старог гробља” упутили су Скупштини Града Ниша, траже се и донатори за наставак пројекта уређења и заштите овог комплекса. (Д.Видојковић)