Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 13.05.2016

  ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ БУГАРСКИМ ВОЈНИЦИМА

  ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ БУГАРСКИМ ВОЈНИЦИМА

  На Спомен костурницу палим бугарским војницима у завршним операцијама борбе против немачких окупатора на територији бивше СФРЈ, која је подигнута 1948. године у насељу „Ледена стена“ у Градској општини Палилула, делегација Амбасаде Републике Бугарске у Београду-Генералног конзулата у Нишу, Градске општине Палилула-Града Ниша, делегација представника бугарске националне мањине у Србији и невладиног сектора положиле су венце.

  Палим бугарским војницима у завршним операцијама борбе против немачких окупатора, почаст су одали Њ.Е. Ангел Димитров амбасадор Републике Бугарске у Београду, Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, Војни аташе Републике Бугарске у Београду, Едвин Сугарев генерални конзул Р.Бугарске у Нишу, делегација Националног савета бугарске националне заједнице у Србији. Амбасадор Републике Бугарске Ангел Димитров подсетио је на велике жртве антифашистичке борбе у Другом светском рату и да оваква спомен обележја имају велики значај.

  „У целом свету овакве споменике треба заједнички да одржавају државе на чијој територији се налазе и државе чији су војници погинули“ изјавио је Димитров. Спомен костурница у насељу Ледена стена саграђена је 1948.године. Једном је рестаурирана, али је неопходна поновна рестаурација. Уз подршку града Ниша и Градске општине Палилула, Завод за заштиту споменика културе у Нишу је 2005.године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја. Неки од радова су већ у том периоду извршени на основу међудржавног договора и у сарадњи са Министарством одбране Републике Бугарске.

  По речима председника општине Палилула Бобана Џунића, Градска општина Палилула-Ниш остварује веома садржајну пројектну активност са бугарским градовима: Своге, Ћустендил, Бобов Дол, Ботевград, Ихтиман, Берковица у оквиру програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска. Уз подршку ИПА фондова Европске уније унапређује се регионална сарадња, промовишу вредности и достигнућа у култури, повезују два народа. Фото.(Д.Видојковић)