Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 26.02.2017

  ПОКЛАДЕ СУ ДАН ЗА ПРАШТАЊЕ И ВЕСЕЉЕ

  ПОКЛАДЕ СУ ДАН ЗА ПРАШТАЊЕ И ВЕСЕЉЕ

  У оквиру „беле недеље“, која најављује почетак хришћанског обележавања великог поста уочи Ускрса, у Горњем Међурову је уз подршку Градске општине Палилула, Коњички клуб „Нониус„ организовао девету годину за редом манифестацију “Каравештице“. Домаћини и овогодишњих „поклада“ у Горњем Међурову били су Тони и Јасна Илиески. Ово је својеврсно подсећање и враћање народној традицији и старом изворном стваралаштву народа овога краја, рекли су нам вредни домаћини. Да стари српски обичаји још увек привлаче велику пажњу становника показало је и ово дружење, које је највише обрадовало малишане јер су се они овим поводом маскирали.

  Учеснике манифестације „Каравештице“, поздравила је Марија Брајдић, начелница Управе Градске општине Палилула. Она је до позорнице дошла на коњу у пратњи маскираних чланова клуба „Нониус“

  Промоција изворног стваралаштава, обичаја, традиције и културе нашег краја, употпуњује нашу културну и туристичку понуду у општини Палилула и Граду Нишу – истакла је Марија Брајдић, начелница општинске Управе Палилула. Посебно ме радује велико интересовање и активно учешће деце, која су по традицији дошла под маскама, али и изузетан ентузијазам свих учесника програма „КАРАВЕШТИЦЕ“ и гостопримство наших домаћина. Захваљујући нашим домаћинима, породици Илиески (Јасни и Тонију), Коњичком клубу „НОНИУС“ и подршци општине Палилула, ова манифестација је већ постала традиција у нашем граду и шире.

  Најлеше маске и најлепше „вештице“, по оцени жирија, којим је председавала Марија Брајдић, добиле су пригодне награде. Маске које су биле најзапаженије и награђене од стране жирија биле су: Дракула, Вештица, Краљ, Аватор, Вук, фламенко играчица, кувар….

  А затим је Тони упалио ватру. Лутке, које симболизују вештице и друге немани, бачене су на ломачу. Најхрабрији су прескакали ватру док ватра није потпуно угашена. По традицији, учесници и гости програма, гаром са ломаче (ватришта), симболично су једни друге обележавали, против урока и злих сила.

  Код Срба данас се „покладе“ углавном везују за почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса. Сматрало се да у период великог поста треба ући без греха. У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бели мрс по коме је овај празник добио име. Народна веровања су повезивала период поклада са повећаном опасношћу од злих сила и вештица, од којих се народ штитио на симболичне начине, рецимо белим луком или паљењем обредних ватри.

  Дружење је завршено уз послужење, топао чај, колаче . Гости Међурова и коњичког клуба „Нониус“ и ове године били су извиђачи одреда „Краљ Петар-Први“, ученици и наставници Школе 14.октобар. (Д.Видојковић, ЕКОполис)