Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 07.08.2019

  ПОДРШКА РУРАЛНОМ РАЗВОЈУ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

  Подршка руралном развоју на локалном нивоу

  У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Нишавског управног округа и Мреже за рурални развој Србије 8.августа одржан је округли сто на коме су се представници из неколико округа и локалних самоуправа упознали са имплементацијом ЛЕАДЕР приступа на локалном нивоу и јавним позивoм за подношење захтева за одобрeње права на подстицај за подршку програмима који се односе на припрему локалне стратегије руралног развоја у 2019. години.

  У раду округлог стола из Градске општине Палилула учествовали су председник општине Александар Ждрале, начелница општинске Управе Марија Брајдић и Драган Стоиљковић. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде први пут у Србији подржава партнерства за територијални рурални развој, односно потенцијалне локалне акционе групе које раде и доприносе на територији својих општина и градова, а које желе да крену у реализацију својих пројеката које ће од следеће године финансирати ресорно Министарство.

  Локалне акционе групе које се саме удружују на једној територији треба да садрже 51% приватног и цивилног сектора и 49% јавног сектора, да буду основане у Агенцији за привредни развој и испуне одређене услове. Потребно је да локалне јединице дају зелено светло да одређена територија може да се користи од стране партнерства која сама планирају своју стратегију и траже одређена средства за реализацију својих пројеката. Још један од услова је да се удружена група састоји најмање од две општине на територији са најмање 10.000 и највише 150.000 становника. Јавни конкурс за пријаву пројеката од стране новоформираних локалних акционих група траје до 9. септембра ове године.

  ТВ ЗОНАплус-ЛИДЕР ПРИСТУПОМ ДО БОЉЕГ РУРАЛОГ РАЗВОЈА