Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 08.04.2022

  ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА РОМСКОЈ НАЦИОНАЛНОЈ МАЊИНИ

  ПОДРШКУ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА РОМСКОЈ НАЦИОНАЛНОЈ МАЊИНИ

  Председник Градске општине Палилула Ниш Братислав Вучковић честитао је свим припадницима ромске националне мањине, Међународни дан Рома.

  Захваљујући бројним пројектима, подршци Републике Србије, Града и активној сарадњи са ромском популацијом стање на терену се мења. У општини Палилула, по последњем попису из 2011. године, живи око 2.745. грађана. ромске националне мањине, мада је тај број много већи. И даље, већина породица ромске популације живи у неусловним просторима, на периферијама и неурбанизованим насељима, истиче председник Вучковић. У границама наших надлежности, отклањамо бројне предрасуде и дискриминацију по било ком основу приликом запошљавања, школовања ромске деце, остваривања здравствене неге и решавања проблема становања.

  Светски дан Рома, установљен је пре пола века, 8. априла на Првом светском конгресу Рома у Лондону. На овом скупу, одржаном од 4. до 8.априла 1971. године, усвојено и име народа Ром, што на матерњем језику значи човек. Ово је један је од ретких дана у години када се грађанство подсети на проблеме неке групе, укаже на тежак положај ове популације у земљама у којима живи. Нешто касније основана је Међународна унија Рома која је одлучила да ромска застава буде плаво-зелена са точком у средини и химна „Ђелем-ђелем“, а да сви дијалекти њиховог језика буду равноправни. Названи „последњим слободњацима“, ромски историјски и животни пут обележен је масовним страдањем, прогонима и дискриминацијом. (Д.Видојковић)