Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 22.06.2017

  ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА И РАДУ СИГУРНЕ КУЋЕ У НИШУ

  ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА И РАДУ СИГУРНЕ КУЋЕ У НИШУ

  Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, уручила је данас у Нишу кључеве аутомобила који ће бити коришћен за превоз штићеница Сигурне куће за жене и децу жртве породичног насиља у овом граду. Михајловићева је на конференцији за новинаре у Градској кући у Нишу рекла да је за пет година кроз сигурну кућу прошло више од 500 жена, а да је свака десета међу њима старија од 60 година. “То је посебно забрињавајуће, јер то су наше баке, тетке, мајке, које су трпеле насиље”, рекла је Михајловићева. Она је рекла да је Министарство подржало 10 пројеката у сигурним кућама, за које је издвојено 10 милиона динара.
  “Такође, планирамо да приликом наредних набавки рачунара, компјутере који се више неће користити у Влади дамо као поклон сигурним кућама и то је нешто што ћемо покренути као акцију у коју ћемо покушати да укључимо и друга министарства. To je посебно важно због деце у сигурним кућама, како би имала што боље услове да расту и развијају се упркос тешкоћама са којима су суочена”, рекла је Михајловићева.
  “Задатак свих нас је да помогнемо, да имамо што мање штићеница у сигурним кућама, а да онима које се у њима створимо услове да поново живе слободно“, рекла је Михајловићева. Она је додала да је аутомобил “шкода суперб”, који је овој сигурној кући донирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, коришћен, није нов, али је сервисиран и сређен и да ће им бити од помоћи у свакодневном функционисању, а пре свега за превоз штићеница до институција као што је суд или центар за социјални рад.

  Кључеве аутомобила уручила је Соњи Шћекић, директорки Сигурне куће у Нишу, а уручењу је присуствовао и градоначелник Ниша Дарко Булатовић. Шћекићева је захвалила потпредседници Владе на донацији за установу која 24 сата дневно пружа заштиту жртвама породичног насиља, и додала да је тиме испуњено обећање које је дато приликом претходне посете Сигурној кући, у новембру 2016. “Потпредседница Владе константно води бригу о сигурним кућама, поред аутомобила, потписан је и уговор за пројекат ”Заштитимо се зеленилом”, који ће омогућити да се направи зелена ограда око сигурне куће, сађењем сто стабала тује”, рекла је Шћекићева. Шћекићева је рекла да је исказана брига уједно и порука свим женама које можда трпе насиље да га пријаве, да нису саме, да имају подршку и да држава брине о њима. Подршку Сигурној кући по речима председника општине Александра Ждралета даје и Градска општина Палилула на чијој територији се налази ова установа
  (Фото запис: ЕКОПОЛИС, Д.Видојковић)