Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 01.06.2018

  ПОЧЕО ПЕТНАЕСТИ “ЕКОПОЛИС” ФЕСТ У НИШУ

  ПОЧЕО ПЕТНАЕСТИ “ЕКОПОЛИС” ФЕСТ У НИШУ

  ЕКОПОЛИСфест – Међународна смотра еколошког и археолошког филма, који се одржава под покровитељством Градске општине Палилула, отворен је у четвртак 31.маја у ДЕЛИ простору за креативно деловање. На отварању Смотре о значају ове манифестације у култури, која се организује већ петнаест година, у име организатора и покровитеља, говорили су проф.др Иван Цветановиц и проф.др Владета Радовиц, са Филозофског факултета у Нишу и уметнички директор ЕКОполис феста Драган Видојковић,. На Програму овогодишње Смотре, је више оф 20.филмова аутора из Италије, Немачке, Србије, Црне Горе, Бугарске.

  Смотру је отворио филм „Игра престола, српски витешки код“, редитељке Смиљане Попов, /Србија/. Ова филмска прича води гледаоце у време када су обале Србије запљускивла три мора, а она била огромно царство. Прве вечери Смотре приказани су и филмови: Лав–човек, Дие Рестауриерунг дес Лöњенменсцхен, у режији Уње Крüгер из Немачке; остварење „Металла Трицорненсиа – Космај“ које је режирао Растко Шејић, Србија. Алберто Цастеллани, редитељ из Италија, представио нам је филм „Нови осврт на Назарет: археологија и традиција“. Другог дана фестивала у ДЕЛИ центру биће приказани филмови: „Сензационално откриће у Бразилу. Први Американци“, редитеља Петера Престела, и Гисела Граицхен, Немачка. „У потрази за античким Ел Дорадом Смиљане Попов, Србија; „Лица Етрураца – канопске вазе из Толеа“ Алессандра Бареллиа, Италија; „Петрус, средњовековни град“ Божидара Болета Николића,

  Део програма ЕКОПОЛИСфест биће приказан и у оквиру пратећег програма Палилулеске вечери, 3.јуна. Организатори и реализатори ЕКОполис феста, некомерцијалне манифестације у култури, која је део програмских активности градске славе и обележавања 5.јуна-Светског дана заштите животне средине и планетарне кампање “Очистимо свет” су Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис-Градска општина Палилула уз подршку Народног музеја у Београду, Завода за заштиту природе Србије-Канцеларија у Нишу, Филозофског факултета у Нишу-Департман за комуникологију и новинарство. Традиционално овај програм се остварује у сарадњи са иностраним културним центрима и амбасадама (ове године је то: Италија, Немацка, Црна Гора, Бугарска) установама културе и образовања, медијским кућама и организацијама цивилног друштва. ЕКОПОЛИС је национална медијска еколошка мрежа, са седиштемо у Нишу.
  „Нашу активност, каже извршни директор ЕКОполиса, проф.др Иван Цветановић, усмерили смо ка циљу да постигнемо повећање нивоа интересовања јавности у региону, посебно младих у заштити и унапређења животне средине као и да подстакнемо стручну јавност, филмске и тв ствараоце, новинаре, да активно учествују у информисању и образовању јавности за одрживи развој. (ЕКОполис инфо)

  ИСДУ-ЉУДИ: ОТВОРЕН 15.ЕКОПОЛИСфест