Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 25.11.2018

  ПОЧАСТ РАТНИЦИМА ИСПРЕД СПОМЕН ЧЕСМЕ У МАНСТИРУ „СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ„ У ГАБРОВЦУ

  ПОЧАСТ РАТНИЦИМА ИСПРЕД СПОМЕН ЧЕСМЕ У МАНСТИРУ „СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ„ У ГАБРОВЦУ

  Поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, положени су венци и одана почаст ратницима Балканских и Првог светског рата, који су погинули или умрли у периоду 1912-1918., из Габровца, Бербатова, Вукманова Доњег Власа, Сувог Дола и Брзог Брода, а чија се имена налазе на Спомен плочи-чесми у порти манастира Свете Тројице у Габровцу. Свештеник манастира „Света Тројица“, Предраг Ђокић, одржао је парастос палим жртвама Великог рата. Њиховим сенима су се поклонили житељи села са територије општине Палилула али и представници локалне власти и удружења.

  Након интонирања химне Републике Србије, све присутне је поздравио и председник Градске општине Палилула Александар Ждрале. „Општина Палилула заједно са Саветом грађана села Габровац и удружењима потомака, ратника Првог светског рата, по традицији, обележава овај дан, истакао је председник општине Палилула. Ово је симболичан чин, али ја наша обавеза да се сетимо и да одамо пошту војницима и грађанима који су у ослободилачким ратовима положили своје животе за слободу коју ми данас живимо. Овим чином шаљемо и поруку младим нараштајима да се за домовину и слободу свог народа понекад мора и жртвовати, као што су то чинили наши преци, а све за боље сутра.

  Један од организатора скупа, Живорад Тодоровић из Габровца, пуковник у пензији, који је и сам потомак једног од ратника у Првом светском рату, изјавио је: „Данас се ове клањамо сенима наших предака, нашим дедовима. Грађани који присуствују овом скупу су потомци палих ратника и свако од њих се поноси тиме“. Велики јубилеј, 100 годишњицу од завршетка Првог светског рата, су на свој начин обележили и ученици ОШ „Бранко Радичевић“ у Габровцу пригоданим програмом. На Спомен плочи – спомен чесми манастира „Свете Тројице“ у селу Габровац, која је постављена 1923.године, урезано је 188 имена људи који су дали своје животе за слободу српског народа. (текст и фотографије Д.Видојковић)

  РТВ Белaми: У Габровцу обележена стогодишњица од завршетка Првог светског рата