Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 14.02.2018

  ПОЧАСНА ПАЉБА ЗА ДАН ДРЖАВНОСТИ И У НИШУ

  ПОЧАСНА ПАЉБА ЗА ДАН ДРЖАВНОСТИ И У НИШУ

  У присуству потпредседника Владе Србије Небојше Стефановића, команданта Копнене војске Србије, генерал-потпуковника Милосава Симовића, представника града и градских општина, Нишавског управног округа и бројних грађана Ниша, почасна артиљеријска паљба обављена је у 16 часова са десет плотуна из четири артиљеријска оруђа изнад летње позорнице у Нишкој тврђави.

  Први пут у модерној историји Србије, припадници Војске Србије (ВС) извели су, поводом 15. фебруара, Дана државности, почасну артиљеријску паљбу не само у Београду, већ и у Новом Саду и Нишу, по наредби председника Србије Александра Вучића. Почасној паљби је присуствовао и председник Градске општине Палилла Александар Ждрале са сарадницима. Присутни на овој свечаности су почасну паљбу посматрали са удаљености од педесетак метара и удаљили се одмах пошто су плотуни испаљени. Упркос очекивању окупљених грађана, изостало је поздрављање постројених припадника војске и полиције, као и обраћање присутнима.

  Централна државна церемонија прославе Дана државности Србије ове године одржаће се 15.фебруара у Орашцу са почетком у 11 часова а како је најављено, присуствоваће јој председник Србије Александар Вучић и председница Владе Србије Ана Брнабић. Празник Дана државности одређен је одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. године тај дан празнује се 15. и 16. фебруара. Српска православна црква слави Сретење као свој празник.(Д.Видојковић, ЕКОполис)