Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 14.01.2022

  ПЛАКАТ ФИЛМСКОГ ПРОЈЕКТА ПРОМОВИСАН У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  ПЛАКАТ ФИЛМСКОГ ПРОЈЕКТА ПРОМОВИСАН У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  Председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић, са сарадницима, приредио је 14.јануара 2022. пријем за чланове ауторског тима филмског пројекта „Логор смрти у Карашјоку“, који говори о страдању Срба у норвешким логорима током Другог светског рата.

  Овим поводом, председнику Градске општине Палилула уручена је захвалница и плакат овог филмског пројекта као знак партнерства у даљој сарадњи. „Као историчар, мислим је врло важно да се прича о страдању српских логораша у логорима Норвешке екранизује, јер говори о српским жртвама током Другог светског рата. Важно је да за ово чују и други ван Србије. Не само да бисмо разумели Други светски рат, већ зато што је то позадина противречности и сукоба које налазимо у последње време. Многи заробљеници који су дошли у Норвешку послати су овде само зато што су били Срби. Док су жене и деца убијани у Јасеновцу, мушкарци су слани као робови у Норвешку као резултат договора између усташа и Немаца. Срећан сам што радим са добрим људима као што су продуцент Бранко Димески и редитељ Кјетил Палмквист и историчарима из Србије и Норвешке и свима осталима који су помогли да се ова важна прича расветли, истакао је Кнут Фловик Тхоресен историчар и писац.

  У саставу екипе филма, коју предводи режисер Кјетил Палмквист су и Терје Холм, сниматељ, Кнут Фловик Тхоресен историчар и писац, Ђорђе Бојанић. наставник историје и Бранко Димески, продуцент филма. (Фотографије Драган Видојковић, ЕКОполис)