Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.07.2017

  ПИРДОП-НАСЛЕЂЕ ОЧУВАНО КРОЗ ВЕКОВЕ

  ПИРДОП-НАСЛЕЂЕ ОЧУВАНО КРОЗ ВЕКОВЕ

  Делегација Градске општине Палилула Ниш, коју је предводио председник општине Александар Ждрале, присуствовала је свечаности поводом Дана општине Пирдоп у Републици Бугарској. Град Пирдоп је културно историјско средиште Бугарске који се простире између Старе планине и планине Средња гора. Има око 8600 становника и удаљен је 80 километара источно од Софије. Осим по производњи бакра и величанственој природи општина Пирдоп је познати и по хиљадугодишњој прошлоти.

  На три километара од града налази се Јеленска базилика, ранохришћански храм са краја 5.века и почетка 6.века, чији је симбол и хералдички знак на грбу Пирдопа. Место је познато по јакој духовној енергији, па се од 1893.године становници Пирдопа окупљају око Јеленске базилике и обележавају хришћански празник Илиндан и дан општине. На позив председника општине Пирдоп Ангела Герова, представници нишке Палилуле упознали су културне знаменитости и туристичке потенцијале општине.

  На централној свечаности, након поздравних речи два председника партнерских општина, наступила су културно уметничка друштва – КУД Абрашевић из Ниша и плесни клуб „Шарено оро“ из Пирдопа. Овим поводом, у оквиру гастрономске понуде, представљен је национални специјалитет „Пирдопски тутманик“. Дивна природа, могућност риболова на укроћеној реци Тополници и вештачком језеру Жеков, вожња кануом и кајаком, пространства Старе планине и Средње горе, део су туристичке понуде Пирдопа. (Фото и текст Д.Видојковић, ЕКОполис)