Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 26.08.2016

  ПЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА „СИГУРНЕ КУЋЕ“

  ПЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА „СИГУРНЕ КУЋЕ“

  Сигурна кућа у Нишу обележила је пет година постојања и успешног рада на заштити жртава породичног насиља. У присуству бројних гостију, председника Градске општине Палилула, Александра Ждралета, градоначелника Ниша Дарка Булатовића, презентоване су најзначајније активности и пројекти који су допринели да ова установа уз добар менаџмент има одличне резултате.

  Градска општина Палилула иначе врло често обилази децу и жене смештене у овом центру и помаже у границама могућности. По речима председника општине Александра Ждралета, Сигурна кућа је једна од установа социјалне заштите на територији општине Палилула која успешно остварује своју функцију и уз пројектну подршку унапређује програм развоја. Градска општина Палилула је веома активна у сагледавању социјалних потреба грађана и друштвене бриге о деци. Материјално осиромашење породица, борба родитеља за задовољење егзистенцијалних потреба узрок су слабљења функција породице и родитељских компетенција, запостављања бриге о деци. Све то узрокује појаву различитих облика социјално неприхватљивог и насилничког понашања.

  Сигурна кућа отворена је 2011.године. Од тада до сада спас од злостављања у њој је потражило близу 450 жена. Деци која бораве у њој на располагању су креативне радионице, као и стални рад са психологом. Опремљена је дечија играоница, и информатичка соба, како би жене научиле да раде на компјутеру. По речима директорке ове установе Соње Шћекић, само у овој години, помоћ и смештај у нишкој Сигурној кући, затражиле су 43 жене, што је више него током целе прошле године. Неки од узрока који доводе до насиља у партнерским односима, су алкохолизам, патолошка љубомора и лоша комуникација, показали су резултати истраживања које је недавно спровела Сигурна кућа у Нишу.

  Од укупног броја жена које су прошле кроз ову установу, више од десет одсто је старије од 60 година које трпе насиље од своје деце. Жене које су преживеле породично насиље остају у Сигурној кући највише четири месеца, а у том периоду стручни службеници им пружају помоћ да се осамостале, како се не би враћале насилницима. Важна порука за све који трпе породично насиље јесте да га прво препознају и да се не плаше одлуке да га пријаве, односно да се одупру. Потребно је још радити на едукацији младих, јер су они ти који ће сутра склапати бракове и чувати своју децу која могу да утичу на мењање погрешних ставова о породичном насиљу. Због тога ће Сигурна кућа у Нишу у сарадњи са надлежним институцијама покренути едукативне трибине за оснаживање жена и старих да пријављују насилнике. (Д.Видојковић, ЕКОполис,фотографије)