Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 17.10.2022

  ПАРТНЕРСКИ ФОРУМ ЗА НОВИ ПЛАН РАЗВОЈА ОПШТИНЕ

  Први Партнерски форум на изради Плана развоја Градске општине Палилула 2023-2029, одржан је у понедељак 17.октобра у малој сали Нишког културног центра. Овај План развоја представља плански документ највишег значаја за ниво градова и општина у Републици Србији.

  Учеснике скупа је поздравио председник општине Палилула Братислав Вучковић и истакао да је Градска општина Палилула конкурисала на јавни позив за помоћ при изради Плана развоја, који је расписан у оквиру пројекта „Подршка унапређењу капацитета и изради локалних планова развоја“. Одабрани смо, као једна од 10 градова и општина који ће учествовати у овом пројекту, нагласио је Вучковић

  По речима Милана Николића шефа Одсека за привреду и локални развој ГО Палилула – Координатора израде Плана развоја, координациони тим за израду Плана развоја ГО Палилула је уз помоћ партнера започео процес израде Плана, а да би тај процес био што транспарентнији, путем веб портала и друштвених мрежа је упућен позив свим грађанима да својим предлозима узму учешће у изради овог Плана.

  Партнерски форум је неформално тело које пружа могућност за укључивање у процес одлучивања свих представника локалне заједнице – појединаца, привредника, цивилног сектора, институција …

  Израда Плана развоја се финансира из средстава Немачко – српске развојне сарадње у оквиру пројекта „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања Европској унији“ који спроводи GIZ. Пружање подршке при изради Плана развоја реализују Национална алијанса за локални економски развој и Балкански центар за регулаторну реформу, у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике.

  Многи грађани директно не учествују у изради плана развоја своје општине јер, како кажу, нису ни знали да могу. У Општини Палилула је то могуће јер је једна од 10 у Србији у којој се грађани заиста уводе у процес одлучивања. Надлежне службе су их до сада позивале да дају предлоге за израду буџета, а од ове године могу да учествују у изради стратешког плана развоја општине за наредних седам година.

  ТВ ЗОНАплус : ПАЛИЛУЛЦИ УЧЕСТВУЈУ У ИЗРАДИ ПЛАНА РАЗВОЈА ОПШТИНЕ