Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 03.06.2017

  ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ

  ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ

  Традиционална манифестација у култури „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2017“, коју организује Градска општина Палилула-Ниш у оквиру градске славе Дани „Светог цара Константина и царице Јелена“ одржаће се на платоу поред ПАЛИЛУЛСКЕ РАМПЕ и у „Епископској“ улици и „Војводе Гојка“. Нишка Палилула је препознатљива као део града, где се негује дух старе чаршије, господског али и боемског Ниша. Mузичко-сценски програм, који је насловљен „У СРЦУ ПАЛИЛУЛЕ“ – вече нишког мерака, духовне и староградске музике и пратећe активности које претходе манифестацији, настале су у сарадњи са бројним организацијама и установама. Очекујемо да се и ове године окупи више хиљада Нишлија-Палилулаца и бројни гости из других средина. Кроз палилулске активности и музичко-сценски програм – вече нишког мерака, духовне и староградске музике ове године нас воде прваци Нишког народног позоришта, глумци Ивана и Мирољуб Недовић.

  У прилогу садржај ПРОГРАМА:
  Од 16:00-18:00 сати, кување рибље чорбе: ПРОГРАМ „У срцу Палилуле“ почиње манифестацијом – 12.“Нишки Златни котлић“ 2017. у улици „Војводе Гојка“ где се одржава међународно такмичење у спремању рибље чорбе.
  • Од 19:00-19:20 наступ камерног оркестра „ИМПРЕСИЈА“,
  • Од 19:30-19:40 дефиле Војног оркестра улицом „Војводе Гојка“, „Епископском„ до Цркве Св.Николе и назад до централног платоа,
  • Од 19:40-20:00 проглашење победника у кувању рибље чорбе,
  • У 20:00 сати, КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ. Председник Градске општине Палилула Александар Ждрале одржаће конференцију за новинаре испред штанда општине у оквиру „Изложбе народне радиности-рукотворина“ (Палилулска пијаца) а затим ће обићи излагаче и учеснике програма.
  • Од 20:00-20:20 наступиће Фолклорна група удружења „Калавер“ из Сићева,
  • Од 20:20-20:40 наступиће Фолклорни ансамбл „ОРО“ СКЦ Ниш;
  • Од 20:40-20:50 наступиће Фолклорна група удружења „Калавер“ из Сићева,
  • Од 20:50-21:20 наступиће Етно група Верице Милутиновић,
  • Од 21:20-21:55 наступиће КУД „АБРАШЕВИЋ“,
  • Од 21:50-22:10 наступ камерног оркестра „ИМПРЕСИЈА“,

  ПРАТЕЋЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ:

  СУБОТА, 03.06.2017. у 17:00 Галерија НКЦ
  Отварање ГОДИШЊЕ ИЗЛОЖБЕ
  Мултимедијалног удружења уметника „Цар Константин“- Ниш

  Поводом обележавање Градске славе „Св.Цар Константин и Царица Јелена“ и манифестације Палилулско вече, Мултимедијално удружење уметника „Цар Константин“- Ниш, по традицији под покровитељством, Градске општине Палилула организује у Галерији НКЦ, 15. Годишњу изложбу уметника Ниша под називом „ТРАЈАЊЕ 2017“. Мултимедијално удружење уметника „Цар Константин“ основано је пре шеснаест година, окупља професионалне уметнике Града Ниша али и ствараоце из Србије и других земаља у Региону. Наша активност је у основи образовног карактера, превасходно је усмерена ка деловању кроз ликовне мултимедијалне облике са великом вером у очување Византијске баштине која је призната као светска културна баштина. Окупљамо ствараоце свих уметничких израза (ликовна и примењена уметност, визуелне комуникације, филм, телевизија, фотографија, стрип, музика, поезија-књижевност, архитектура, позориште).Организујемо ликовне насеобине-коловеније, трибине, предавања, радионице, које афирмишу нашу културну баштину и традицију, мултикултуралност, регионалну сарадњу.

  Од 01-06.ЈУНА 2017.
  14.ЕКОПОЛИС фест-Међунареодна смотра еколошког и арехеолошког филма – На Програму овогодишње Смотре је 21.филм из: Италије, Немачке, Словачке, Србије, Црне Горе, Пољске, Бугарске.Смотре је почела 1.јуна у 18:00 сати у Медиа&реформ центру Ниш. Пројекције се настављају у ДЕЛИ простору; Дому културе Књажевац; ЕУ инфо поинт Ниш; Прехрамбено-хемијској школи Ниш.Међународна смотра еколошког и архелошког филма, одржава се сваке године у првој и другој недељи јуна месеца, поводом Светског дана заштите животне средине и Славе Града Ниша. Организатори и реализатори ЕКОполис феста су Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис – Градска општина Палилула уз подршку Народног музеја у Београду, Завода за заштиту природе Србије-Канцеларија у Нишу, Филозофског факултета у Нишу- Департман за комуникологију и новинарство, културних центара и амбасада иностраних земаља, Србског ученог друштва, ММУУ „Цар Константин“, Младих Амбасадора, Удружења стваралаца Ниша. Председник Савета Смотре је проф.др Владета Радовић а уметнички директор Драган Видојковић. УЛАЗ СЛОБОДАН.