Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 16.04.2022

  ПАЛИЛУЛСКА ЈОРГОВАН БАШТА У ПИРДОПУ

  ПАЛИЛУЛСКА ЈОРГОВАН БАШТА У ПИРДОПУ

  Делегација Градске општине Палилула боравили је у Пирдопу (Бугарска) 15-16.априла, у оквиру успешне сарадње две општине. Том приликом је у самом центру овог града засаћена „Јоргован башта“ по узору на исту такву башту која је почетком априла засађена и у Нишу у сарадњи са бугарским партнерима. Прво стабло јоргована засадили су предсдник ГО Палилула Братислав Вучковић и председник Пирдопа Ангел Геров са сарадницима. Овом акцијом реализована је идеја да се и у Пирдопу у Бугарској промовише “Палилулска јоргован башта”. Договорено је и да нове зелене површине у општини Палилула и у Пирдопу понесу имена партнерских општина.

  „Идеја, која је настала као резултат једногодишње успешне сарадње две општине на пројекту „Заједничке иницијативе за заштиту природе кроз побољшање квалитета ваздуха, земљишта и воде у прекограничном региону“ који је суфинансиран од стране Европске унија кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија, добила је нову димензију“, каже председник ГО Палилула Бартислав Вучковић.

  Договорено је да се и након завршетка овог пројекта сарадња две општине настави. Засадима јоргована договор је заживео, а током боравка у Пирдопу Братислав Вучковић је позвао представнике овог бугарског града да буду гости ГО Палилула на „Палилулској вечери“, манифестацији која се одржава сваке године. И не само да буду гости већ и да активно са својим културно-уметничким друштвима и удружењима учествују на поменутој манифестацији.

  Подсећања ради, пре само десетак дана поред игралишта Женског фудбалског клуба Машинац у улици Љубомира Николића, у насељу “Делијски Вис”, након међународне акције младих две партнерске општине, Пирдоп у Бугарској и Градске општине Палилула Ниш, отворена је “јоргован башта”. Прве саднице јоргована засдадили су, као и и сада у Пирдопу, председници две општине..(Фотографије Драган Видојковић)

  ЦВЕТНА ПАЛИЛУЛА У 2022. – КАФЕ ПРОМАЈА, ТВ Зона плус