Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 05.06.2017

  “ПАЛИЛИУЛЦИ” У СРЦУ ПАЛИЛУЛЕ

  “ПАЛИЛИУЛЦИ” У СРЦУ ПАЛИЛУЛЕ

  Традиционална манифестација у култури “Палилулско вече 2017”, коју Градска општина Палилула организује у оквиру славе Града Ниша, одржана је 3.јула на платоу поред палилулске рампе, у Епископској и улици Војводе Гојка. Нишка Палилула је препознатљива као део града где се негује дух старе чаршије, господског али и боемског Ниша. Музичко-сценски програм, који је насловљен “У срцу Палилуле” – вече нишког мерака, духовне и староградске музике” и пратеће активности које претходе манифестацији: изложба мултимедијалних уметника, изложба рукотворина, међународна смотра еколошких и археолошких филмова, настале су у сарадњи општине са бројним организацијама цивилног друштва и установама.

  Председник општине Палилула, Александар Ждрале, са начелницом општинске Управе Маријом Брајдић, обишао је изложбене поставке а затим је одржао конференцију за новинаре испред штанда општине у оквиру “Изложбе народне радиности – рукотворина”.

  “Ове године организујемо Палилулско вече на мало другачији начин него претходних година. Наш циљ је био да се вратимо својим коренима и начину прославе “палилулске вечери” како су наши преци то чинили. Желели смо да се људи мало зближе, да се комшија са комшијом дружи, да дођу кумови у посету и нама драги људи. Можда је у току прославе било и грешака, али се надам да ће уз сугестију наших суграђана оне бити отклоњене до наредне године.

  Програмом Палилулске вечери 2017 обухваћене су бројне активности. Почело је “Нишким златним котлићем” у току поподневних сати, а наставило се дефилеом Војног оркестра и наступом камерног оркестра “Импресија”. У току вечери на више “малих сцена” наступали су Фолклорна група удружења “Калавер” из Сићева, Фолклорни ансамбл “ОРО” СКЦ, Етно група Верице Милутиновић , КУД Абрашевић, Црквено играчки ансамбл “Бранко“.

  Кроз Палилулске активности грађане су водили глумци Народног позоришта у Нишу – Ивана и Рики Недовић. (Фотографије. ЕКОполис, Д.Видојкјовић)