Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 21.04.2016

  ПАЛИЛУЛА КАО БРЕНД ГРАДА

  ПАЛИЛУЛА КАО БРЕНД ГРАДА

  Више од три ипо године, адвокат Бобан Џунић је председник нишке Градске општине Палилула. Енергичним и упорним радом, решавајући актуелне проблеме грађана са својим сарадницима, ова активност није остала незапажена. Општина Палилула успешно остварује Стратешки план развоја-Акциони план, који су предуслов да се иницијативе и захтеви грађана решавају, каже наш саговорник. Сматра, да може више и боље, само да на том путу нема баријера које га у томе спутавају.

  • Градска општина Палилула има статус: “територијална организација” Града Ниша. Колико је то ограничавајући фактор у развоју и раду општине која има преко 80.000 становника?

  Град Ниш и поред тога што је сврстан у прву категорију развијених градова Србије тамо не припада. По многим параметрима тренутно припада другој категорији развијених градова. Та категоризација утврђује се сваке године у надлежном министарству и предлаже Влади Републике Србије. На основу овог статуса усмеравају се средства у буџету и даје могућност општинама-градовима за учешће на одређеним пројектима и привљачење подстицајних средства. Градска општина Палилула и остале општине у Нишу, нажалост реално припадају трецој или четвртој категорији развијености. По том основу нишке општине би могле да аплицирају за многе развојне пројекте. Али нису препознатљиве као општине којима је потребна одређена подршка јер као “територијалне организације” града припадају првој категорији развијености. А због начина организовања немају самосталност и статус организација локалне самоуправе. Свима говоримо да наше општине у Нишу треба да раде и живе по моделу градских општина у Београду. Да имамо бар приближна овлашћења од Града, радили бисмо знатно више. Овако, због спорости градске администрације, застарелог система рада ми трошимо време. Борио сам се и борићу се да нижи органи власти у Нишу имају веће надлежности, да добију “ветар у леђа” како би заиста могли да буду ефикаснији и ближи грађанима. Објективно, ми јесмо први степеник сарадње са грађанима, али је сасвим друго питање шта ми за њих можемо са датим надлежностима да урадимо.

  • Отворено говорите о проблемима, критикујете, али истовремено не бежите од личне одговорности за све што није урађено.

  Припадам генерацији која у овом тренутку има одговорност за даљи развој наше општине, града и Србије. Мени није императив да будем на било којој функцији, најважније шта грађани мисле о мом раду, колико то препознају Желим да учиним нешто што ће бити мерљиво резултатима. Ако сам добио поверење моје странке и Александра Вучића да будем председник једне градске општине у Нишу, трудим се да то радим на прави начин у интересу грађана. Ред, рад, дисциплина и енергија су четири кључне речи које су присутне у мом раду. Често тражим, то моји сарадници добро знају, да се постави питање одговорности и ефикасности надлежних управа и комуналних предузећа у Граду. Имамо јасну визију, добар тим људи, препознала нас је ЕУ, остваривост наших пројеката из ИПА програма је стопроцентна. Ако смо добри партнери ЕУ, свакако смо и нашим Министарствима.

  • По пројектним активностима општина Палилула је лидер у региону.

  „Програми прекограничне сарадње“ ЕУ, Бугарска-Србија дали су нам могућност да унапредимо везе између локалних заједница, јачамо културну, социјалну и економску сарадње. Наравно, и да промовишемо потенцијале општине Палилула у Региону. О томе сам недавно разговарао и са господином Едвином Сугаревим, новим Генералним конзулом Бугарске у Нишу. Упознао сам га да смо остварили партнерства и пројекте са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ихтиман, Ботевград а пројектом „СПОРТСКА ЗОНА“ прошле године и са општином Берковица. У оквиру овог пројекта, прекограничне сарадње, у општини Берковица је реконструисан стадион-спортски центар а ми смо предали младима наше општине и граду на употребу опремљену «СПОРТСКУ ЗОНУ»-скејт парк, теретану на отвореном и вештачку стену. Укупна вредност овог пројекта, који је подрежала ЕУ, износи 755.388 еура. „Спортска зона“ у Палилули лоцирана је у основној школи „Бранко Миљковић“, у насељу “Делијски вис”. Рад на пројектним активностима, у датим условима, једина је могућност да се обезбеде додатна средства за нове инвестиције у општини. Нажалост, условљени смо вољом донатора у којој области ће бити реализован пројекат. Само за реализацију пројеката, од 2012. године до сада, из фондова Европске уније, и насим уцесцем обезбедили смо око 5.милиона евра. Ове године понудили смо нова три партнерска пројекта вредности 1,2 милиона евра које ће ускоро разматрати надлежно управљачко тело ИПА програма у Бугарској.

  • Проналазите и решења за квалитетну социјалну и здравствену заштиту у локалној заједници упркос скромним могућностима

  По статистичким подацима у области социјалних потреба, од укупног броја лица која су у евиденцији Центра за социјални рада „Свети Сава“ у Нишу, преко 67 одсто грађана је са територије општине Палилула. По просечној заради радно-способног становништва општина Палилула је на самом зачељу градова и општина у Републици. Ови поражавајући подаци нису нас обесхрабрили да активно учествујемо на побољшању социјалног статуса грађана на личном, породичном и ширем социјалном плану. У раду наше општинске Управе залажемо се, да теорија и прописи морају да прате живот и дају нове могућности, а никако да буду препрека. развоја социјалне заштите. Изашли смо из оквира постојеће праксе. Иницирали смо сарадњу и партнерства са установама и организацијама цивилног друштва у области социјалне заштите и бриге о деци и младима, посебно рањивих група. У сарадњи са Центром за социјални рад отворили смо Канцеларију Центра у насељу где претежно живи ромска популација и створили амбијент једнаких могућности за све. У оквиру програма здравствене заштите становника, у сарадњи са Домом здравља-Превентивним центром Ниш, организовали смо више здравствених кампања, предавања и активности „Лекар на кућном прагу“ за становнике градског али и сеоског подручија. Посебно су сагледане особе са инвалидитетом, стара и изнемогла лица, обишли смо старачка домаћинства на сеоском подручију. У циљу унапређење рада и опремање здравствених објеката-амбуланти и проширење делатности здравствених служби на територији општине Палилула, као што сам и обећао нашим суградјанима урадили смо све припреме и са Домом здравља отворили здравствену амбуланту у селу Чокот. Интезивно радимо и на реконструкцији простора амбуланте у насељу „Милка Протић“.

  • Промовишете и подржавате хуманитарни рад, талентоване ученике…

  “Помозимо нашој деци” је хуманитарна акција коју спроводимо од 2013 године и управо је она намењена подршци тешко болесној деци и њиховим родитељима. Крајем 2015. године имали смо хуманитарну акцију у сарадњи са Специјалном школом са домом ученика „Бубањ“ у Народном позористу, која је одржана уз благослов Његове светости Патријарха Иринеја. Прикупили смо одређена финансијска средства која су употребљена за помоћ малишанима са сметњама у развоју-унапређење њихове рехабилитације и деци са тешким обољењима. На жалост, ову активност нису препознале многе јавне личности града, али су нам у промоцији акције помогла деца. Прикупили смо донаторска средства и она су наменски вец употребљена. Да вас подсетим да смо у тој акцији 30-торо малишана помогли да оду на одређене прегледе, на рехабилитацију у бање, на планину или на море због терапије, лецења. Током зуимског распуста за стотинак најбољих ученика основних школа са територије општине Палилула организовали смо једнодневи излет на Копаоник.

  • Шта бисте посебно издвојили од пројеката које сте, као председник Општине остварили у првом кварталу ове године?

  Опремили смо и отворили нову амбуланту у Чокоту., И поред тога што то није у надлезности општине пронашли смо могуцност како да то урадимо, полазећи од општег интереса наших грађана.
  На локацији у насељу Дељски вис, које је највеће у општини Палилули, отворили смо нову мини пијацу, уредили зелене површине, поставили вејнике, клупе, мобилијар за децу. Ускоро ћемо опремити и другу пијацу у насељу „9.мај“. Решили смо вишегодишњи проблем око локације нове пијаце и организовали са ЈП „Тржница“ потписивање уговора о јавно-приватном партнерству. Ови објекти су потребни нашим грађанима и пољопривредним произвођачима.
  Задовољан сам што је менаџмент општине Палилула предао три квалитетна пројекта, вредности око 1,2 милиона евра, са којима смо већ конкурисали код ИПА програма.
  Радимо на унапређењу организације општинске Управе у пружању услуга грађанима по високим стандардима квалитета ИСО 9001, Развијамо социо-хуманитарне активности, стварамо услове да путем пројеката обезбедимо потребна средства за унапређење квалитета живота свих категорија грађана у нашој општини; подстичемо интересовања и подржавамо организовање младих; афирмишемо предузетништво и активности које обезбеђују могућност за нова запошљавања.

  • Како видите Град Ниш и општину Палилула у склопу предстојећих избора

  Ја се залажем да град Нис не буде паланка, зелим да буде модеран град, европски град. Ниш, као универзитетски град, свакако није провинција. Ми сами себи стварамо тај комплекс о провинцији. Међутим, ако би град Ниш успорено функционисао, ми ћемо за годину, две заиста бити паланка и провинција. По ко зна који пут понављам, важно је да када неко дође на функцију има знање, храброст, визију у решавању проблема. Сигуран сам да то грађани Ниша и наше Палилуле препознају. Уосталом и предстојећи избори су провера нашег рада али и могућност да наш глас и поверење дамо најбољима.

  • Ко је у ствари председник општине Палилула?

  Ја сам енергичан човек по природи, то добро знају моји сарадници. Нисам особа који ће у радно време беспослено седети у свом кабинету, ићи са пријатељима у ресторан…на дружење и чекати да прође дан. Мени би то био неуспешан дан. Ја не желим да будем неуспешан у свом животу, у раду ни у обављању функције председника општине. Навикао сам на енергију, на покретљивост….уосталом адвокатура је таква. (Портал „НИШКЕ ВЕСТИ”)

  ПОРТАЛ: НИШКЕ ВЕСТИ, 21.04.2016.ПАЛИЛУЛА КАО БРЕНД ГРАДА