Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 22.03.2017

  ОВОГОДИШЊА КАМПАЊА-„ВОДЕ И ОТПАДНЕ ВОДЕ“

  ОВОГОДИШЊА КАМПАЊА-"ВОДЕ И ОТПАДНЕ ВОДЕ"

  Институт за јавно здравље Ниш, у својству координатора активности у Нишавском и Топличком округу, у сарадњи са Специјалном школом са домом ученика „Бубањ“ и Градском општином Палилула, обележили су Светски дан воде, манифестацијом која је одржана у просторијама Специјалне школе Бубањ. Овогодишпња порука ОУН коју истичу у свету, односи се на смањење продукције и повећање поновне употребе отпадних вода.

  У присуству представника организација и установа, учеснике ове манифестације обележавања 22.марта – Светског дана вода, поздравио је Александар Ждрале, председник Градске општине Палилула. Он је истакао да је вода темељ живота и основни састојак сваког живог бића. Влики проблем у Србији представља и последица загађења вода због неуређених депонија. Поплаве које су протеклих година задесиле Град Ниш и део територије Градске општине Палилула, у Новом Селу, Међурову, Бубањ селу, показале су наш однос према овом ресурсу и изворима загађења воде. То није усамљен пример у Србији. Неспремност, неорганизованост и неодговорност учинили су да се еколошка слика наших простора свакодневно урушава, нагласио је председник општине. Активност Градске општине Палилула у 2017. захваљујући подршци Града Ниша, биће усмерена на решавању вишедеценијских проблема у насељима, посебно на селу. на изградњи водоводне и канализационе мреже и инфраструктуре за одвод отпадних вода. Радови су већ отпочели у селу Доње Међурово. Након уводне речи Снежане Чарапић, директорке Специјалне школе са домом ученика „Бубањ“ и помоћнице директора Института за јавно здравље Ниш, доц. др Роберте Марковић, уводно предавање под називом „Воде и отпадне воде“, одржао је начелник Центра за промоцију здравља, мрсц. мед др Чедомир Шагрић.

  Сценским приказом и наступом деце Специјалне школе са домом ученика „Бубањ“ и деце са посебним потребама Школе за основно и средње образовање „14 октобар“ Ниш, промовисана је овогодишња тема кампање „Воде и отпадне воде „. У холу школе домаћина свечаности, организована је поставка ликовне изложбе са радовима ученика основне школе „Бубањски хероји“ Ниш, деце са посебним потребама школе за основно и средње образовање „14 октобар“ Ниш и деце специјалне школе „Бубањ“ са домом ученика Ниш. (Д.В., ЕКОполис)